Izšel je oktobrski Val!

Izšel je oktobrski Val!

Val 233

Narava na svoji paleta vztrajno meša rumene in rdeče barve; na to, da je poletja in počasnejšega delovnega ritma dokončno konec, pa nakazujejo tudi številni veliki dogodki. Tudi v navtiki ni nič drugače kot na drugih področjih. V oktobrski Val navtiki smo dvema obsežnima navtičnima dogajanjema namenili posebno prilogo. Najprej je tu ena in edina Barcolana. Letos še posebej slovesna, ker ji je burja prinesla Abrahama. Podučili se boste lahko o njeni preteklosti in seznanili s sedanjostjo, o največji regati na svetu smo se pogovarjali z njenim režiserjem, Mitjem Gialuzom. Posebno prilogi polnijo tudi tri navtične razstave: Cannes Yachting Festival, Genovski 58. Salone Nautico ter Monaco Yacht Show. Še v večjih presežkih so se odvijale kot v preteklih letih, kar potrjuje tudi Carla Demaria, prva dama svetovne navtike v intervjuju, ki smo ga opravili z njo. Še en intervju lahko najdete v 233. številki Vala, in sicer nam je dr. Nataša Rogelja razgrnila svoja spoznanja ob sedemletnem družinskem bivanju na barki.
Kar se tiče testov, je tu Jeanneaujev sun odyssey 319, kompaktna jadrnica z veliko mero udobja, namenjena tudi tistem, ki vstopajo v svet jadrnic prvič. V vročih avgustovskih dneh smo preizkusili seafaring 44 flybridge, eko jahto s sončno palubo. Za nekaj ur je bil naš tudi udoben dnevni čoln marinello 650 cabin, ki prihaja s Sicilije in je odličen kompromis med ponujenim prostorom ter performansi. Gran soleil 23 je predstavnik italijanske ladjedelnice, ki ni razočaral, temveč potrdil kakovost izdelave, vrhunski dizajn in vgradnjo kvalitetnih materialov. Obširneje o njem v tokratni številki. Yamaha je z novostjo, izvenkrmnim motorjem V8 XTO offshore vrgla rokavico vsem zasledovalcem. Zapišemo lahko le, da je zvezda rojena.

Jure Jerman je ponovil Silverrudder, ki zaradi vremena ni imela tako dobrega izkupička kot lani, pa vendarle je bilo to prijetno srečanje seascapovcev. Borut Furlan pa je ponovil La Paz, še eno rajsko potapljaško točko.
Replika plovila istrski topo se pospešeno gradi v nekdanjih skladiščih soli v Portorožu, kar se obiskovalci lahko prepričajo na lastne oči v Monfortu, v naši reviji pa bralci o tem tudi preberete. Mečarica je objekt tokratnih ribolovih strani, zmaga ekipe Nika na svetovnem prvenstvu RC44 in srebro Tonija Vodiška na mladinskih olimpijskih igrah pa vsebina športnih. Pred zimo seveda nismo pozabili na nasvete glede priprave plovila na zimovanje. Kot premor v delovni akciji pa si lahko privoščite branje naše revije – ob merici kostanja in jabolčniku seveda.

Lepo jesen!

Uredništvo Val navtike