Ali že imate novembrski Val?

Ali že imate novembrski Val?

Val204

Po navadi turoben november letos streže z vremenom, ki ne dovoli, da misli na morje in aktivnosti na njem potisnemo vstran. Vsekakor nam tega ne dovolijo niti številni navtični sejmi, ki so se v tem jesenskem obdobju že zgodili ali se šele bodo. V novembrskem Valu tako poročamo iz Monaco Yacht showa – o najdražjih »igračah« za zabavo na svetu; pišemo pa tudi o svežem vetru, ki je zavel na 55. salonu navtike v Genovi.

15-članska mednarodna žirija BoB, katere del je tudi Valov urednik, je sprejela dokončno odločitev o nominiranih plovilih za leto 2015. Če na seznamu ne boste našli svojega favorita, ga boste morda v rubriki testi. Tokratna testiranka je tako ena izmed najbolj izpopolnjenih Beneteaujevih jadrnic – Oceanis 60; pobližje boste lahko spoznali tudi majhno in privlačno »ladjo« Absolute navetta 52. Sicer pa podrobneje pišemo še o bolj dostopnih plovilih – poljskemu Parkerju ter o norveškem Pioner Multi. Slednjega smo testirali skupaj z izvenkrmnim motorjem Yamaho F80. Naš tokratni intervju z Igorjem Stropnikom, jadralskim avanturistom, ki se je pred nedavnim vrnil iz novega podviga, zagotovo ne bo pustil nikogar ravnodušnega. Še z eno vznemirljivo jadralsko avanturo se boste lahko seznanili v rubriki reportaže – ta nosi naslov Hogshead 733 in se namerava končati tako, da se bo jadrnica predelala v sod, napolnjen z viskijem. Presenetljive so tokrat tudi fotografije velike kladvenice našega podvodnega fotografa Boruta Furlana; Jasno Tuta pa čaka nova, svojevrstna dogodivščina. Predstavljamo še novo knjigo v seriji kvalitetnih del na temo pomorske zgodovine, ki jih izdaja Pomorski muzej »Sergej Mašera« in nosi naslov »Usidrali smo se na morje«. Novembrska rubrika nasveti prinaša tudi več informacij o nezaželenih in škodljivih vibracijah ter o najučinkovitejši zaščiti plovila – SLIP plašču.

Kar se športnih tekmovanj tiče – tokrat boste lahko brali zgodbo o še enem velikem uspehu slovenskih jadralcev – o ekipi Nike, kjer polovico celotne posadke sestavljajo slovenski jadralci, ki je v razredu RC44 osvojila naslov svetovnih prvakov. Ne moremo niti mimo odličnega Sama Jeranka, ki piše o svojem neizprosnem boju za stopničke ter številnih drugih lepih dosežkov naših športnikov, ki svoje karte že večidel svojega življenja stavijo na vodne športe.

Prijetno branje!

Ekipa Val navtika