Izšel je novembrski Val!

Izšel je novembrski Val!

Novembrski Val je izšel na dan, ko je s prvimi snežinkami zadišalo po zimi, kljub temu pa se vonj po poletju in nedavnih navtičnih dogajanjih, ki so se odvijali v indijanskem poletju, še vrtinči v zraku. Večji del dogodkov smo poskusili ujeti v 234. številko naše revije.
Enega izmed posebnih navtičnih dogodkov je imel priložnost spremljati naš priznani meteorolog, jadralec Jure Jerman – kot del ekipe angleškega jadralca Phila Sharpa se je udeležil štarta letošnje 11. izdaje čezoceanske regate za solo jadralce Route de Rhum. O tem izjemni morski dirki, katere začetek je zbral na bretonsko obalo krepko prek dva milijona gledalcev, boste lahko tako brali iz prve roke. Tudi mlada Lara Poljšak je bila del velikih – to poletje je v Cascaisu, na svetovnem prvenstvu razreda TP 52 Super Series, kot članica posadke ameriške jadrnice Quantum Racing osvojila naslov svetovnih prvakov. Več o tem nam je zaupala v intervju. Še z enim mladim velikanom, ki sodi v razred jadralcev, smo se pogovarjali – s Tonijem Vodiškom, pogovor pa je tekel predvsem o njegovi srebrni medalji, osvojeni na nedavnih mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu. Ko smo že pri intervjujih – Arne Hodalič nam je povedal več o svoji fotografski in jadralski strasti, Milan Šangulin, direktor sejma Biograd Boat Showa, pa je z nami spregovoril o 20., ponovno rekordni ponovitvi BBS-ja. Kaj vse natančno se je dogajalo in kdo vse je bil prisoten na tej hrvaški največji navtični prireditvi, boste imeli prav tako priložnost prebrati v tokratnem Valu. Testne strani so tokrat posvečene leseni mojstrovini Cassiopeii, ki je sad dela mladega Dana Poljška, testirali smo tudi na novo zasnovano Beneteaujevo barracuda 9, ki nosi oznako nove generacije in sledi filozofiji barracude 6, prvič predstavljene javnosti lansko jesen. Na test in pod drobnogled smo vzeli še motorno predstavnico iz poljske ladjedelnice Cobra Yachts, ki sliši na ime futura 40 grand horizon. Veter v lase smo lovili s sicer še prototipom, karbonskim plovilom Say 29E runaboat carbon, ki je bilo nominirano za motorno plovilo leta 2019. V novembrskem Valu ne moremo niti mimo tega, kar je

naposled vendarle znano, javno in nekoliko boleče: da je slovenska blagovna

znamka Seascape postala enostavno Beneteau first, s tropsko ribico kot

edinim preživelim vizualnim elementom jadrnic Seascape. Za zvrhano mero hudomušnosti je vnovič poskrbel Andrej Trefalt – tokrat piše o tem, kako se je nekega jutra na barki zbudil z rdeče nalakiranimi nohti … Naj bodo prihajajoči dnevi čim bolj pozitivni!

 

Prijetno branje,

 

Ekipa Val navtika