Izšel je junijski Val!

Izšel je junijski Val!

Mnogi ste, ki ste s prvo plovbo že otvorili letošnjo navtično sezono, spet drugi še čakate na to prijetno doživetje, za vse pa velja nenapisano pravilo, da se nov navtični krog v Sloveniji začne z Internautico. Junijska številka naše revije tako seveda diši po njej – obširneje pišemo o tem, kaj je bilo moč videti na njeni 23. ponovitvi.

Cobra 38, nov produkt poljske ladjedelnice, je kljub svojemu imenu kača, ki ne piči. Po besedah Valovega urednika, ki je markantno lepotico preizkusil na testni vožnji, pa ji gre vendarle pripisati veliko drznosti. Črni lepotec, ki je na naši naslovnici, več o njem pa si prav tako lahko preberete v naši testni rubriki, sliši na ime XO dfndr, prihaja pa iz Finske. Že na prvi pogled je očitno, da ponazarja robustnost ter agresivno in športno linijo. Predmet testiranja je bil tudi searay 250 slx, športni dnevni iz Searayeve družine SLX. Skoraj bi bil greh, da ne bi preizkusili tudi enega izmed gumenjakov Highfield DL 640 s Hondinim motorjem BF150, ki je bil na voljo regatnemu odboru na regati TP 52 Super Series v Šibeniku, kjer je bila tudi Valova ekipa. Predstavljamo še Yamaho 2xF300 ter Merry fisher 1095, dve blagovni znamki, ki sta vsaka na svojem področju v samem vrhu ponudbe, skupaj pa z roko v roki delujeta na komercialnem področju.

Veliko življenjskih modrosti in navtičnih izkušenj nam je v intervjuju podal Santiago Raúl Lange, velik olimpijec in velik Človek. Z arheologom iz domačih voda, doc. dr. Andrej Gaspari pa v 230. Valu nadaljujemo pogovor o ladjah, ki so v preteklosti plule po naših celinskih vodah. Naš jadralec Tit Plevnik piše o posebni jadralski izkušnji, na Seascape Challengu 2018 je imel za sokrmarja Ivico Kostelića, ki je sicer vsem poznan iz belih strmin, odlično pa vijuga tudi med valovi.

Rubrika reportaže vas skupaj z Borutom Furlanom ponese v globine, ki oblivajo Mehiko; Jasna Tuta tokrat piše o solo regati okoli sveta, Golden Globe Race; Miha Potočnik pa razkriva skrivnosti otoka Mljet. V nasvetih boste našli več informacij o bočnemu krilnemu stabilizatorju, na športnih straneh pa podrobnejše informacije o zadnjih dosežkih Tine in Veronike, pa o 36. Pokalu Amerike in VORu.

Kot običajno, vam z Valom v roki tudi tokrat ne bo dolgčas, z njegovo pomočjo pa boste v novo sezono lahko vstopili oboroženi z marsikatero novo informacijo.

Vse lepo do sredine julija, ko bomo že globoko v poletju in ko bo pred vami dvojna številka Vala, pa tudi poletna edicija Val navtika Exclusive!

Ekipa Val navtika