Zagotovite si praznično branje – aprilski Val je še vedno na prodajnih policah!

Zagotovite si praznično branje – aprilski Val je še vedno na prodajnih policah!

Val 198

Če na te prelepe spomladanske dni še premišljujete o nakupu ali najemu plovila, bodo morda k lažji odločitvi pripomogla naša tokratna testiranja plovil Nauticat 321, Bavarie Sport 400 Coupe ter Minorchina 54 fly. Vse, ki prisegate na gumenjake, bo razveselil nov model letošnjega leta, ki prihaja iz Granda in je pokril dolžinsko luknjo med 480 in 550 – Grand G 500. Morda pa boste svojo izbranko našli med katero izmed nominirank oz. zmagovalk Valovega plovila leta 2015?!

Tokratna osrednja intervjuvanka je mlada Škofjeločanka Manca Notar, ena izmed najboljših in najobetavnejših superk na svetu ter odličen vzorčni primer, kakšnim smernicam bi moral slediti vsak otrok na začetku športne kariere. Pogovarjali smo se tudi s svetovno priznanim ladjedelskim inženirjem, g. Francom Cossutto – o 1.000 letni pomorski zgodovini Slovencev in Ribiškem muzeju Tržaškega primorja, ki bo uradno odprt letošnjo jesen. Družba Marinvest, ki upravlja izolsko marino in občina Izola sta po dolgoletnem sporu končno podpisali dogovor o poravnavi – zakulisje preteklega in načrte prihodnjega dogajanja v marini Izoli nam je v intervjuju zaupal g. Enrico Galassi, direktor družbe Marinvest. Še ene pereče teme se bomo dotaknili tokrat – velikega projekta eksploatacije nafte in plina na Jadranu, za katerega hrvaška vlada že dve leti dejavno izvaja pripravljalne aktivnosti. Govora je o nafti, našemu novinarju tako ni ušlo, da imata vmes svoje prste (seveda) tudi dve veliki: Amerika in Rusija.

»Jadranska kuhinja na japonski način? Zakaj pa ne – le prave nože potrebujete za to!« zatrjuje Robert Renninger v tokratni kulinarični rubriki. April in maj sta prava meseca za lov na luca – podajamo nasvete, kako uloviti to, tudi 15 kg težko ribo. 198. številka je tudi sicer polna obsežnih nasvetov – svetujemo, kako za na plovilo izbrati pravi kuhalnik, kako plovilo galvansko zaščititi ter kako izpirati izvenkrmne motorje. Neposredno novice iz svetovnega prvenstva razreda RC 44 prinaša udeleženec le-tega, Mitja Margon. Vsem, ki radi plovejo na kopnem, predstavljamo renault zoe – enega izmed tistih jeklenih konjičkov, s katerim je Slovenija doživela preboj električnih avtomobilov. Slovenija sicer v teh dneh doživlja še en preboj: pomlad je vendarle (ponovno) ugnala zimo. Uživajte v njej – seveda z aprilskim Valom v rokah!

Prijetno branje!

Uredništvo