Izola Boat Show 2009

Izola Boat Show 2009

Val 143

V znamenju že videnega

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Osmi navtični salon pod imenom Izola Boat Show se je letos odvijal od 22. do 27. septembra, se pravi v približno istem času kot lani. Organizator je zapolnil približno iste površine tako na kopnem kot na morju. V lepem vremenu, ki je držalo ves čas sejma, je bila prireditev paša za oči obiskovalcev, a bolj navtičnih radovednežev kot profesionalcev.

Glede na trenutne razmere v gospodarstvu se je marsikdo spraševal, ali bo v prvem letu močne recesije sploh prišlo do dveh navtičnih prireditev, kolikor jih premoremo pri nas. Internautica v Portorožu je na to odgovorila pritrdilno, prav tako njena sestrska ponovitev septembra. Izola Boat Show je torej bila in prepričala dvomljivce, da so se motili. In zakaj sploh dvomi, ki so načenjali tudi poznavalce navtike? Preprosto zato, ker je bilo skozi vse leto zaznati močan upad prodaje plovil, zato smo se spraševali, ali bodo navtična podjetja sploh sposobna še enega stroška razstavljanja. Kot je pokazala razstava v Izoli, so tega bili sposobni, za nastop pa je najbrž več razlogov. K temu jih, vsaj nekatere, silijo njihovi principali (ko gre za zastopnike plovil), po drugi strani pa je veliko navtičnih podjetij imelo na zalogi neprodana plovila. Ne nazadnje je jesen res tisti čas, ko se za morebitni nakup odločajo resni kupci, čeprav ga načrtujejo šele za prihodnjo sezono. Razlogov za obisk radovednežev in potencialnih novih lastnikov plovil je bilo torej dovolj, slabše so jo »odnesli« novinarji, ki navtično sceno spremljajo skozi vse leto. Njih seveda zanimajo novosti in prav jeseni jih je vedno največ. Večina izdelovalcev tako izbira jesenske oziroma zimske sejme za svoje premiere, o čemer vsako leto pričajo Friedrichshafen, Genova, Barcelona, Pariz, Barcelona, London, Düsseldorf in še kdo. Razumljivo je, da mi v svojem navtičnem prostoru ne moremo pričakovati prav veliko tega, kar ponuja evropski navtični trg, nekaj tega pa je vseeno priplulo v Izolo. Na naslednji straneh se bomo s pomočjo naših novinarjev seznanili, kaj vse je bilo mogoče videti.

Še nekaj besed o prireditvi. Letos je bilo vreme organizatorjem naklonjeno kot že dolgo ne, zato je bil najbrž tudi obisk večji. Dobro je bilo poskrbljeno tudi za spremljevalne prireditve (o tem sklepamo po napovedniku, kajti v tisk smo šli, še preden se je prireditev prav razmahnila). In ker so nekatera podjetja svoja plovila ponudila tudi v kratek preizkus, so bili tega veseli tudi novinarji. Z eno besedo: podoba navtike je bila dopadljiva, vsekakor pa lepša od realnosti, ki trenutno vlada v tem sektorju. Ne gre namreč spregledati, da so nekateri razstavljalci na ogled postavili neprodana plovila, ki so jih ponujali že maja na Internautici. Žalostno je tudi dejstvo, da so med resnimi potencialnimi kupci večinoma takšni, ki se zanimajo za večja plovila, za manjša pa ni interesa (beri denarja). Dejstvo je in recesija to samo potrjuje in poglablja, da je v Sloveniji srednji sloj maloštevilen in finančno razmeroma šibek. Zato je pri nas še vedno velika previdnost pred nakupom novega plovila, čeprav to ni vsesplošen evropski pojav (to so pokazali nekateri sejmi, ki so že bili). Kakšna bo v tem smislu podoba evropske navtike in kako se bo v njej zrcalila slovenska navtika, bomo videli ob koncu sezone, ko bomo potegnili črto pod minulo leto.