Izola Boat Show 2008

Izola Boat Show 2008

Val 133

7. navtični sejem

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Gorjan

Direktor sejma Sandi Fon nas je seznanil z “osebno izkaznico” letošnjega prodajnega salona navtike, ki se je uspel s petdesetih plovil, razstavljenih v vodi pred sedmimi leti, do danes razširiti na 40.000 kvadratnih metrov, 118 bark, postavljenih na ogled v njihovem naravnem okolju, na “mokrih” vezih in 60 na kopnem. Lanski obisk (15.000 obiskovalcev) naj bi bil letos še povečan, saj je bilo veliko storjenega na oglaševanju dogodka, a je največ v rokah vremena, ki na tovrstnih prireditvah lahko še najbolj kroji število obiskovalcev sejma.

Direktor Marine v Izoli, Enrico Galassi, je ponovno potarnal, da je veliko težje zagotoviti toliko prostora, kolikor bi ga organizatorji sejma želeli imeti. “Prostora za barke si ni mogoče izmisliti. Treba ga je ustvariti. Že leta se trudimo, da bi zgradili še načrtovani pomol B, s katerim bi pridobili 300 dodatnih privezov. Te koristi bi se končno morali zavedati tudi v slovenski vladi, saj gre za skupno korist.”

V času sejma je bila vrsta spremljevalnih prireditev, koncertov, regat, večernih prireditev ter druženj razstavljalcev, ki so ne le popestrile naporne dneve navtičnih poslovnežev, ampak začele dogodek seliti med občane, kar je morda še najpomembnejše za nadaljnji razvoj in širitev tega dogodka. Marina v Izoli je imela svojo tiskovno predstavitev, na kateri je bilo največ govora o zastojih pri dokončni izgradnji marine in privezov za občane. Zanimivo naj bi bilo tudi na okrogli mizi, ki jo je sklicalo uredništvo naše revije glede “uporabe nedovoljenih merskih enot”, na katero nas je nedavno tega opozoril Urad za meroslovje pri Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, a se je vse končalo bolj za “oglato” mizo, saj so se tam zbrali sami “prepričani”. Sogovorniki predstavnikov Uprave za pomorstvo, 430. mornariškega diviziona, Višje pomorske šole, poveljstva Slovenske vojske, strokovnjakom pomorskega prava in predstavnikom treh slovenskih navtičnih medijev so tik pred srečanjem stisnili rep med noge (beri: opravičili svojo odsotnost).  

Tako prireditelj kot razstavljalci in obiskovalci, teh je bilo letos preko 20.000, če pa evidenci obiskovalcev dodamo še obiskovalce spremnih prireditev in koncertov, pa število preseže 25.000. Vsi so bili letos še zlasti nagrajeni z lepim, predvsem pa suhim vremenom, ki je z nižjimi temperaturami naznanilo koledarsko jesen, ki se je začela dan po zaključku letošnjega salona v Izoli.