Izdelava šablon za pohištvo in še kaj drugega

Izdelava šablon za pohištvo in še kaj drugega

Val 153

in še kaj drugega

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Kljub krizi, ali morda pa zaradi nje, sem zaznal nekaj zanimanja po samoizdelavi plovil. Resda ne gre več za čisto samoizdelavo, ampak vsaj v nekaj primerih za nakup malo starejše barke, ki pa potrebuje nov „lifting“ predvsem v izdelavi nove opreme in napeljave. V dveh primerih sta se nova lastnika odločila za nakup dokaj zdelanih čarterskih jadrnic starejšega tipa (elan 31). Trup, snast, motor in krmilo so še v dokaj dobrem stanju, slabo, če ne porazno, pa je pohištvo in seveda električna napeljava. Oba sta se tudi ločeno, na dveh koncih Slovenije, odločila jadrnici popolnoma obnoviti. En je profesionalni mizar, drugi pa ljubitelj popoldanskih hišnih opravil. Kljub znanju in veščinam pa sta naletela na praktični problem in ga skušala rešiti vsak na svoj način.

Gre za to, kako v izdelani lupini plovila natančno izdelati pregradne stene in druge velike lesene ploskve tako, da je popravkov čim manj in da je izkoristek čim večji. Eden je poskusil mere lesenih delov dobiti tako, da je poskušal demontirati vse dotedanje pohištvo. Poskus se ni posrečil iz dveh razlogov. Prvi je ta, da so bili posamezni deli pohištva, predvsem pa pregradne stene, dani in pritrjeni v trup plovila prej, ko trup še ni bil spojen s palubo. Potem ko je paluba enkrat spojena s trupom, praktično ni druge možnosti demontaže, kakor da se posamezni večji deli razrežejo na tako velike (majhne kose), ki gredo lahko ven skozi vhod v kabino. Ker pa se mora zaradi tega večje kose razrezati, sestavljeni deli zunaj ne ponazarjajo več prave velikosti. Poleg tega pa teh delov tudi ni mogoče razrezati na želenih mestih in tako natančno, da bi bili izhodišče za razrez in sestavljanje novega pohištva.

Drugi lastnik se je že takoj odločil, da bo večino pohištva popolnoma preprosto razdrl in tudi oblikoval drugače. Prihodnje nove dele pa je načrtoval in oblikoval tako, da je najprej oblikoval modele iz trdega kartona in s pomočjo njih oblikoval dele pohištva. Žal je to ostalo pri poskusu. Najprej se je mučil in uničil nekaj kartonov, da je oblikoval pravilen model iz kartona. Potem, ko ga je nekako spravil skozi vhod ven in je na podlagi tega modela izrezal kos iz vezane plošče, pa je prišla streznitev in razočaranje, ko je poskusil ta kos spraviti v plovilo. Nikakor ni šlo in ugotovil je tudi vzrok: karton se je malo uvil in zmečkal in je šel skozi, kos vezane plošče pa ne. Zaplet je rešil lahko samo tako, da je to ploščo še enkrat prerezal na pol in jo potem notri zlepil.