Izbira pravilne opreme pri jadranju z bočnim vetrom

Izbira pravilne opreme pri jadranju z bočnim vetrom

Val 138
AVTOR Robert Rodman
FOTO Matija Klemenc

Ali bi radi izboljšali hitrost svoje jadrnice pri jadranju z vetrom v bok in polkrmo? Kaj storiti za čim večjo hitrost jadrnice in pravilno vožnjo, bomo opisali v naslednjem prispevku. Jadranje z bočnim vetrom je namreč smer, ki je med jadralci kar prevečkrat zapostavljena.

Načeloma velika večina jadralcev, tudi tistih najboljših, nima neke zadovoljive rešitve pri jadranju z vetrom v bok. Dokler jadramo proti vetru, je še vse nekako dobro, prav tako pri jadranju s špinakerjem ali z genakerjem. Če pa je po obratu na oznaki nova smer jadranje z vetrom v bok, pa se nam večkrat zdi, da jadralci nekako nastavimo jadra in je potem vse skupaj nekako podobno transferju jadrnice od marine do marine.

Pri jadranju proti vetru se nekako držimo tablic ustreznih VMG-jev, pri jadranju s krmnim vetrom pazimo na ustrezne kote jadranja in hitrost jadrnice, pri jadranju z vetrom v bok pa se kar nekako izgubimo.

Kljun jadrnice navadno obrnemo v smeri nove oznake, nekoliko popustimo dvižnice jader, popravimo oprijemališče genove in popustimo napetost glavnega jadra po bazi in to bi bilo tudi vse. Vendar, ali je to dovolj za uspešno dirkanje in dobre rezultate? Vsekakor ne.

Če jadramo proti oznaki, ki je vidna, je razumljivo, da bomo jadrali naravnost proti njej. Seveda pa se stvari popolnoma spremenijo v trenutku, ko oznaka ni vidna ali je oddaljena pet, deset navtičnih milj, sploh pa takrat, ko pričakujemo ali celo pravilno predvidevamo obrat vetra. Takšno jadranje skoraj nikoli ne poteka v ravni črti, ampak jadrnica nenehno nekoliko cikcaka prav zaradi prilagajanja vetru in smeri.

Pazljivi moramo biti na sunke vetra. Ko je vetra manj, bomo najverjetneje z jadrnico jadrali nekoliko višje proti vetru, ob sunku in s tem večjim pritiskom v jadrih pa bomo jadrnico usmerili od vetra in si s tem krajšali razdaljo in ohranjali hitrost.

Če pričakujemo obrat vetra (skoraj vedno je nepredvidljiv), moramo biti pripravljeni na to, da optimalno jadramo pri zdajšnjih pogojih, obenem pa se že pripravimo na jadranje, ki sledi po obratu vetra. Kar najhitreje se bo namreč potrebno prilagoditi novim pogojem, ki veljajo za novo smer vetra. V praksi to pomeni, da že v štartu jadramo nekoliko bolj proti pričakovani, novi in ugodnejši smeri.