Izbira in vzdrževanje akumulatorjev

Izbira in vzdrževanje akumulatorjev

Val 137

Za različne namene

AVTOR Mitja Zupan
FOTO Mitja Zupan

Počasi, a nezadržno se približuje spomladanski čas, ko bo treba na plovilu marsikaj postoriti. Verjetnost, da imamo iztrošen akumulator, je kar velika, zato najprej nekaj nasvetov, kakšnega izbrati.

Kakšen akumulator izbrati za uporabo v navtiki?

Na izbiro najbolj ustreznega akumulatorja za uporabo na plovilu vplivajo številni dejavniki, med katerimi bomo omenili najbolj pomembne.

1. Kako pogosto bomo uporabljali akumulator?

Na odločitev o izbiri akumulatorja bo zelo vplivalo število ciklov, ki jih akumulator lahko ponudi glede na naše potrebe. Če uporabljamo plovilo veliko dni na leto, bomo verjetno izbrali akumulator z veliko cikli, in nasprotno. Nekoliko poenostavljeno lahko rečemo, da pomeni število ciklov pričakovano življenjsko dobo akumulatorja, ob upoštevanju globine praznitve.

2. Kakšno zmogljivost akumulatorja bomo izbrali?

Izbira ustrezne zmogljivosti akumulatorja je izredno pomembna in je odvisna od avtonomije, ki jo želimo. Daljša kot je zahtevana avtonomija, večjo zmogljivost akumulatorjev bomo morali uporabiti. Namestitev akumulatorja s prenizko zmogljivostjo pomeni, da ne bomo mogli pokriti vseh potreb, ali pa vsaj ne ves čas, ko delovanje električnih porabnikov potrebujemo. Akumulatorji s preveliko zmogljivostjo pa se ne bodo polnili v zadostni meri, kar bo povzročilo sulfatizacijo in s tem skrajšanje življenjske dobe.

Glede na število, moč in čas rabe električnih porabnikov na plovilu bomo izbrali ustrezno zmogljivost akumulatorja. Seveda pa je treba računati tudi na globino praznitev akumulatorjev ter izgube, ki nastajajo.

3. Kakšno stopnjo varnosti pričakujemo? Kje je akumulator nameščen?

Možnost izlitja elektrolita nam daje en odgovor. Drugi odgovor pa daje tehnologija, v kateri je akumulator narejen. Pri STS, AGM in GEL tehnologiji je stopnja izpustov plinov zelo nizka, zato je akumulator možno namestiti tudi v zaprte prostore (vendar ne v zaprte zaboje!).

4. Stopnja vzdrževanja akumulatorja.

Če želimo imeti akumulator brez vzdrževanja (brez dolivanja vode in kontrole nivoja elektrolita), bomo izbrali akumulator tehnologije STS, AGM ali GEL.