Isla Guadalupe

Isla Guadalupe

Val221

Čeprav je bil Benjamin (po špansko se izgovori Benhamin) mlad fant, je bil trd pogajalec. Običajno si na potapljaških barkah pri vodji odprave kot fotograf uspem izboriti boljšo pozicijo, kot jo imajo drugi potapljači, ki hodijo v vodo samo gledat, a pri Benjaminu sem bil manj uspešen. Temu je botroval še splet drugih okoliščin, ki so neugodno vplivale na potek cele odprave.

Takoj po vkrcanju na barko Sea Escape v Ensenadi v Mehiki nas je Benjamin sklical na sestanek v osrednjem salonu. “Verjetno ste videli tisti video, kjer je manjši morski pes po nesreči zlezel v kletko Solmarja V?” je bil začetek njegovega govora. “Zaradi tega imamo zdaj vsi probleme in zaradi tega se bomo strogo držali pravil.” Laik bi morda pomislil, da je morski pes poškodoval potapljače v kletki, a ujeti morski pes ima čisto druge probleme, kot pa gristi nekaj, kar ni njegova hrana! Problem je bil v tem, da je veliki beli morski pes strogo zaščitena vrsta, na posnetku pa se je videlo, da se je žival pri reševanju iz kletke malo poškodovala in krvavela iz škržnih rež. V kletki je bil takrat le en potapljač, ki jo je po rešitvi morskega psa popolnoma brez poškodb zapustil. …

Sea Escape ima dve kletki in hitro se je izkazalo, da je ena precej boljša od druge. Boljša kletka ima svoje plovce in je z barko povezana z nekakšnim gibljivim mostom. V valovih se bistveno manj guga, ker most kompenzira za nihanje barke. Poleg tega je zaradi mostu postavljena približno en meter bolj ven, kar omogoča ljudem v njej precej boljši razgled.

Druga kletka je togo vpeta na krmo barke. Ko valovi zanihajo barko, se to zaradi njene velikosti na njej ne pozna veliko, kletka pa lahko pri tem skače gor in dol tudi do meter visoko, kar močno otežuje opazovanje in še posebej fotografiranje. Poleg tega je delno zastrta od desne kletke, ki ji zakriva razgled.

Na barki je bilo šestnajst gostov. Benjamin nas je razporedil v skupine po štiri in vsaka skupina naj bi bila po 40 minut v kletki in 40 minut zunaj. Vsakič naj bi šli v drugo kletko, v sami kletki pa naj bi rotirali. S tem bi imeli vsi popolnoma enake možnosti za opazovanje. V teoriji se to sliši zelo lepo, a kaj ko imamo zelo različne potrebe. …

Več si lahko preberete v 221. št. revije Val navtika.