Iskanje pravilne oblike glavnega jadra

Iskanje pravilne oblike glavnega jadra

Val 164
AVTOR Robert Rodman
FOTO Robert Rodman

Kakšne nastavitve bomo uporabili pri oblikovanju glavnega jadra, je odvisno predvsem od stanja morja in hitrosti vetra.

Načeloma jadrnico vedno vodi jadralec, ki upravlja glavno jadro. Pretirana uporaba krmila v vodi vedno upočasnjuje jadrnico, zato naj bi bilo krmilo kolikor se le da vedno čim bolj nevtralno.

Ob pravilni uporabi nastavitve škote glavnega jadra in ustrezni ukrivljenosti profila jambora vsekakor zelo pripomoremo k izboljšanju zmogljivosti naše jadrnice. Ustrezno ukrivljanje jambora s pomočjo pripon zelo vpliva na obliko glavnega jadra v srednjem in zgornjem delu jadra. Večjo ali manjšo krivino jambora dosegamo z ustreznim napenjanjem ali popuščanjem zadnje pripone, vendar pa s tem posledično vplivamo tudi na napetost prednje pripone. Pri starejših jadrnicah, ki imajo sedemosminske jambore ali danes modernejše, ki uporabljajo devetdesetinske jambore, ustrezno krivino dosežemo s pomočjo letečih pripon.

Bolj ukrivljen jambor pomeni, da se je razdalja med jamborjem in zadnjim robom povečala, kar pomeni, da se je glavno jadro v tem delu sploščilo. Več kot je vetra, manjši trebuh na jadru bomo potrebovali. Jambor bomo ustrezno krivili in glavno jadro sploščili, kolikor nam ustreza. V šibkem vetru, ko potrebujemo vso moč našega glavnega jadra, bomo jambor naravnali in s tem omogočili glavnemu jadru precej več globine pri njegovem profilu. Isto nastavitev uporabljamo tudi v primeru pojava valov in pri jadranju z vetrom v krmo.

Večja ali manjša ukrivljenost jambora vpliva seveda še na obliko zadnjega roba glavnega jadra, obenem pa moramo biti pozorni tudi na premikanje trebuha, ki ga z ukrivljanjem ali ravnanjem jambora povzročimo. Navadno velja, da v primeru pritegovanja ali popuščanja zadnje pripone vedno prekontroliramo še napetost dvižnice glavnega jadra in poskrbimo za ustrezno napetost škote glavnega jadra.

Naslednja nastavitev, ki zahteva veliko pozornosti, je vsekakor ustrezna nastavitev napetosti baze glavnega jadra. Spodnji rob glavnega jadra, ki ga napenjamo po deblu jambora, vpliva predvsem na obliko spodnjega dela glavnega jadra. Popuščena baza glavnega jadra pomeni globlji profil na jadru, medtem ko napetost spodnjega roba pomeni, da je glavno jadro bolj sploščeno.

Včasih smo na jadrnicah lahko opazili, da imajo na glavnem jadru nekaj centimetrov nad vpetjem zadnjega roglja (baza) še dodatno izdelano oprijemališče. Če ste ga mogoče včasih poizkušali uporabiti, ste lahko spoznali, da je pritegovanje tega dela glavnega jadra le-to popolnoma sploščilo, tako da je postalo neuporabno za jadranje. Mogoče je ta del jadra ostal še iz časov, ko so bila jadra narejena iz materialov, ki so bila po obliki globlja, takratni materiali pa so imeli večje raztezke.