iOtok, prva interaktivna dokumentarna serija – 1. epizoda

iOtok, prva interaktivna dokumentarna serija – 1. epizoda

Biševo je majhen jadranski otok, znan že iz antike. Po drugi svetovni vojni je imel še več kot 700 prebivalcev, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je tam živelo le še okoli 65 ljudi. Čeprav se na Biševu nahaja znamenita Modra votlina, ki jo letno obišče 100.000 obiskovalcev, ima otok danes le še približno 13 prebivalcev. Biševo počasi umira.

iOtok je interaktivna dokumentarna serija o zadnjih biševskih prebivalcih in slovenskem pisatelju Matetu Dolencu, ki se na otok vrača, da bi napisal svoj zadnji roman. Vsak teden bomo na spletni strani objavili dokumentarno epizodo producenta Astral film, v kateri boste lahko spremljali prizadevanje poslednjih Biševljanov, ki želijo ustanoviti mestni odbor, da bi tako zaščitili občutljivo otoško življenje pred surovo turistično industrijo.
Namen te multimedijske in interaktivne dokumentarne zgodbe je pritegniti pozornost širše javnosti, da bi zaščitili to dragoceno otoško skupnost. Tedenske dokumentarne zgodbe bodo v zimskem času posnete in zmontirane kar na otoku, ob tem pa bodo gledalcem na spletni strani na voljo tudi številne fotografije, besedila in zvočni posnetki zadnjih biševskih prebivalcev. S pomočjo tako imenovane full-motion video igrice lahko vstopite v čudovit biševski podmorski svet! Z mobilno aplikacijo si lahko ustvarite svoj lastni otok in ga objavite na spletni strani www.iotok.eu/sl/! Najbolj domiselne kreacije bodo nagrajene s poletnim obiskom Biševa, na katerem bodo avtorji lahko spoznali vse njegove prebivalce!
Prva epizoda bo na spletni strani objavljena v ponedeljek, 16. januarja.
 www.iotok.eu/sl/

1184