iOtok, interaktivna dokumentarna serija – 9. epizoda: Pavle

iOtok, interaktivna dokumentarna serija – 9. epizoda: Pavle

Pavle je sin biševskih legend: tete Nives in gazde Živka. Na otok je sprva hodil pomagat, kasneje pa je zaradi ostarelih staršev ostal na družinskem posestvu. Zime preživlja v najlepši biševski vali Salbunari, poleti pa otok zaradi gneče zapusti in se s svojo ladjo, ki ji je nadel pomenljivo ime »Tavajoči mir«, (hr. Lutajući mir), odpravi do prijateljev po Jadranu.

Pavle je imel v Splitu majhno podjetje za izdelavo ladij; preden je splavil svoj mir, je naokoli plul z železnim Popajem. Čeprav je bil dolgo vajen življenja v mestu, Pavle danes Biševa več ne zapusti. Zase pravi, da rad dobro je in tako se je, ker živi sam, naučil tudi kuhati. Pozimi največkrat peče na žaru, kjer si za kosilo pripravi še večerjo. Pogosto sta na jedilniku velik gof ali ugor, ki ju Pavle pripravlja v ‘posebni’ marinadi. Ribe vsakič zadišijo tudi okoliškemu tropu mačk, za kosilo se med njimi včasih vname prava vojna. Ribe z žara pa mu od časa do časa odnesejo tudi tatinski galebi. Pavle pozimi obdeluje družinske vinograde. Te vestno obrezuje in zamenjuje stare trte z novimi. Na posestvu imajo tudi čebele, vendar pa se teh Pavle zaradi svoje alergije izogiba.

Medtem ko Pavle dan preživlja v vinogradu, se Barba Jure in Teta Nina odpravita na ogled stare šole. Čeprav živita le dober kilometer stran od nje, Nina v šolo ni vstopila že več kot 42 let. Nazadnje je v njej taborila kot osmošolka na zaključnem šolskem taboru. Pavleta pa v tem času v vinogradu obišče Zvonko; po kratki izmenjavi mnenj ga Zvonko povabi v mestni odbor. Pavle predlaga zmeren pristop, z Zvonkom pa takoj poenotita stališče, da na Biševu ne bo nobenih političnih strank, saj od njih nikoli ni bilo nikakršne koristi.

9.epizoda bo objavljena v ponedeljek, 13. marca 2017.

https://iotok.eu/sl/epizoda/9