iOtok, interaktivna dokumentarna serija – 2. epizoda: Medena hobotnica

iOtok, interaktivna dokumentarna serija – 2. epizoda: Medena hobotnica

  1. Lada, učiteljica joge iz Zagreba, je na poletno noč pred devetimi leti iskala prenočišče na otoku Biševo. Ponudil ji ga je ladijski kuhar Lucijo. Pripravil ji je medeno hobotnico in Lada je z njim ostala na otoku. Njun otoški raj pa vsako poletje zmoti okoli 100.000 turistov, ki na gliserjih pridrvijo v Modro špiljo. Lada in Lucijo zato ustanavljata mestni odbor, ki bo združil vse biševske otočane. Mestni odbor bi otoku prinesel zastopnika v komiškem občinskem svetu, ki zdaj mimo otočanov odloča o usodi Biševa.

Mezzo Porat, glavno pristanišče Biševa, v poletni sezoni zasede tudi do 2000 obiskovalcev dnevno, ki si pridejo ogledat znamenito biševsko Modro Špiljo. Glavni otoški pomol je tako poln, da se Biševljani ne morejo več mirno zasidrati na otoku ali z njega odpluti. To jim v poletnih mesecih povzroča velike preglavice, saj so življenjsko odvisni od dnevnega priobalnega ribolova.

Na Biševu stoji tudi stara osnovna šola, ki je delovala do leta 1963. Ta objekt zdaj razpada, ker ga je država zanemarila. Devet let jo je imela v najemu ena od hrvaških farmacevtskih družb, ki se je obvezala, da bo šolo obnovila, a jo je pustila propasti. Zdaj je šola prešla v last komiške občine, ki bi rada v njej uredila turistični objekt. Lada in Lucijo se zavzemata, da bi otok dobil šolo v uporabo vsaj v zimskem času, da bi mestnemu odboru nudila zatočišče in postala družabno in administrativno središče otoka.

2. epizoda bo objavljena v ponedeljek, 23. januarja 2017,  na povezavi: https://iotok.eu/sl/epizoda/2

2_iOtok_72_iOtok_22_iOtok_32_iOtok_1

2_iOtok_6