Intervju z Matjažem Francetom

Intervju z Matjažem Francetom

Val 160

Slovenian Boat Show - Izola 2011

AVTOR Uredništvo

O novi slovenski navtični prireditvi Slovenian Boat Show Izola 2100 smo v Valu že pisali. Pojasnjevali smo okoliščine za njen nastanek in bralcem posredovali program prodajnega salona, kakor so si ga zamislili organizatorji iz podjetja Navtika abc d. o. o. iz Izole. Tokrat nam bo nekaj besed o njem spregovoril direktor podjetja Matjaž France.

 • Slovenian Boat Show je nova navtična prireditev. Kateri so poglavitni razlogi za njen nastanek?
 • Poglavitni razlog za nastanek prireditve je pravzaprav praznina v jesenskem terminu, ki je nastala po prekinitvi sodelovanja med marino v Izoli in podjetjem, ki je pred tem organiziralo podobno prireditev. Vsi smo se strinjali, da je takšna navtična prireditev, še zlasti v tem jesenskem, prodajno zanimivem terminu potrebna. Ideja se je porodila že pozno spomladi lani, vendar smo se (sicer stežka, ampak z nogami na tleh) odločili za jesen 2011, saj smo potrebovali več časa za temeljito pripravo tako pomembne in organizacijsko zahtevne prireditve.

 • Kdo so pobudniki za tovrstno razstavo in kdo je pravzaprav organizator?
 • Kot že omenjeno, je ideja obstajala že lani spomladi, jeseni 2010 pa je podobno razmišljanje prišlo še od gospoda Gabrijelčiča iz revije Val navtika. Beseda je dala besedo, ozrli smo se tudi malo širše in tako prišli do »organizatorja«. Gre za podjetje Navtika abc d. o. o., ki združuje tri poslovne subjekte: Porting d. o. o., ki upravlja marino v Izoli, Rex založništvo d. o. o., izdajatelja Vala, in Biro Ogis d. o. o., ki izdeluje in oddaja prireditvene šotore.

 • V sinergiji omenjenih treh družbenikov leži najbrž poroštvo za uspešno organizacijo tako zahtevne prireditve, kot je SBS?
 • Sinergija sama po sebi še ne zagotavlja uspešne organizacije, vendar pa postavlja odlične temelje. Tako imamo zajete poglavitne »sestavine«, potrebne za izpeljavo takšnega dogodka. Imamo pomorsko in kopensko infrastrukturo, sejemske šotore, hale in opremo ter najbolj brani slovenski navtični medij, kar je dobra kombinacija.

  Takšnega projekta v tem, navtiki neprijaznem času najbrž ni lahko oživiti? Katere so poglavitne težave, ki jih srečujete na samem začetku?

  Trenutna poglavitna težava je nepopolna informiranost tako potencialnih razstavljavcev kot tudi obiskovalcev. Naj izkoristim priložnost in ponovim: navtični sejem v Izoli bo in to med 21. in 25. septembrom.

  Za zdaj drugih večjih težav ni. Res pa je, da je to prva tovrstna prireditev v naši organizaciji in nesmiselno bi bilo pričakovati, da težav ni in jih ne bo. Vendar, korak za korakom …

 • No, težav z organizacijo tovrstnih razstav nimate samo organizatorji. Tudi razstavljavcem je v tem času težko. Kako jim boste prišli nasproti?
 • Največji problem razstavljavcev so cene tovrstnih storitev. V podjetju smo si bili enotni, da morajo biti čim bolj realne glede na razmere v slovenski navtiki in družbi nasploh in to naš cenik jasno odraža. Smo pa pripravili tudi vrsto popustov, ki jih bodo deležni razstavljavci, ki se bodo hitro odzvali na našo ponudbo.

 • SBS reklamirate kot prijazno prireditev do razstavljavcev in obiskovalcev. Kako se to odraža v razpisnih pogojih za prve in kako s cenami vstopnic za druge?
 • Do razstavljavcev bomo predvsem gojili osebni pristop. Prisluhnili bomo željam, potrebam in vse, kar bo v naši moči, bomo v tej smeri tudi uredili.

  Za »naključne« obiskovalce je verjetno pomemben dejavnik tudi cena vstopnice. Cena bo »prijazna« tudi do njih in bo znašala 6 €. Mladina do 14 let in invalidi bodo imeli vstop prost, posebno ceno bodo imeli tudi dijaki, študenti in upokojenci, prav tako tudi organizirane skupine nad 10 ljudi.

 • Prireditev naj bi potekala v kar najtesnejšem stiku z mestom Izola. Ali to pomeni, da se bo prizorišče deloma razširilo tudi zunaj marine, kjer bo osrednja prireditev?
 • Da! Radi bi nekatere obsejemske dejavnosti oziroma dogodke umestili v mestno jedro. V tej smeri že potekajo dogovarjanja in usklajevanja s Turističnim združenjem Izola.