Intervju z direktorjem Uprave RS za pomorstvo: Jadran Klinec

Intervju z direktorjem Uprave RS za pomorstvo: Jadran Klinec

Val 240
AVTOR Borut Maraž
FOTO Borut Maraž

Poletje je že tukaj. Vročina nas kar sili na morje. Eni gredo plavat, drugi ribarit, nekateri se radi potapljajo. Jadralci so že pripravili jadrnice, lastniki gliserjev so preverili motorje, rekreativci nabavili nove supe, deske, skuterje. Te tri, štiri mesece je potrebno izkoristiti za zabavo, rekreacijo in sprostitev na morju, a nikar ne pozabimo na varnost in previdnost.

Prav s tem namenom sem se odpravil na pogovor k prvemu možu, ki skrbi za nadzor prometa, varovanje obalnega morja in reševanje v primerih nesreč na morju. Direktor Uprave RS za pomorstvo, Jadran Klinec, mag. ing. pom., se je prijazno odzval našemu povabilu. Pogovarjala sva se o selitvi v nove prostore, kriznem upravljanju, nadzoru prometa, potniških ladjah, ekologiji. Nekaj malega nam je zaupal tudi o sebi. Pravi, da gre tudi sam rad na morje, da rad lovi ribe, se potaplja na dah in plava. Poleti je vsak dan na plaži, kjer tudi ko ne dela, preži na dogajanje na morju.

 

Pred petimi leti ste nastopili funkcijo direktorja Uprave RS za pomorstvo. Sedaj vam teče že drugi mandat. Ste že takrat »ciljali« tako dolgoročno?

JK: Ne, nikakor ne. Saj se sploh ne spomnim več kaj me je takrat gnalo, da sem se prijavil. Mogoče najbolj to, da me je motilo v kakšno smer gre to naše slovensko pomorstvo in sem si rekel: bom pa poskusil, da vidim kaj lahko sam prispevam zraven, če lahko kaj pomagam, izboljšam.

Skoraj 10 let ste pluli na ladjah trgovske mornarice, lahko bi nadaljevali kot upravitelj stroja (najvišji častnik v stroju na ladjah trgovske mornarice). Vas ni pritegnila kariera na morju?

JK: Ja, pride trenutek v življenju, ko se moraš odločiti ali boš ostal zunaj, v tistem svetu na ladji ali boš doma. Tukaj je družina tista, ki je pretehtala, da sem ostal doma. Sicer bi zagotovo ostal na ladji. Je dosti lažje, manj stresa, pa še več denarja (smeh).

Kar nekaj časa ste delali tudi na mega jahtah. Je tudi tam delo manj stresno in lažje kot na kopnem?

JK: Dve leti in pol sem delal na megajahtah. Imeli smo letne pogodbe, bival sem na Sardiniji…

Celoten zanimiv pogovor z direktorjem uprave RS za pomorstvo si lahko preberete v junijski številki revije Val navtika.