Intervju – Vladimir Zinchenko

Intervju – Vladimir Zinchenko

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Ob testu novega plovila greenline 48 z vgrajenim stabilizatorjem smo se nakratko pogovorili z Vladimirjem Zinchenkom, človekom, ki je zaslužen, da se je ohranila blagovna znamka Greenline, in je po propadu Seawayja ponovno zagnal proizvodnjo teh priljubljenih plovil.

 Po začetni negotovosti in organizaciji proizvodnje pa lahko zdaj občudujemo že drugo plovilo greenline 48 (gl 48) iz nove ladjedelnice, ki jo vodite s pomočjo nekaterih nekdanjih zaposlenih iz podjetja Seaway.

VZ: Danes lahko rečem, da ladjedelnica pod vodstvom družbe SVP Avio d.o.o. deluje skoraj na vrhu svojih zmožnosti. Trenutno imamo 65 zaposlenih, v dobrih časih Seawayja je bilo 80 zadolženih le za Greenline. Prodaja poteka skoraj v celoti z zastopniki po celem svetu. Nekateri prodajalci so ostali, nekaj je novih. Proizvodnja je trenutno zasedena do maja 2017.

Ste zaradi nastale situacije s Seawayjem kaj izgubili ali pridobili? Ali je pri tem nastala precejšnja škoda za blagovno znamko Greenline?

VZ: Zavedamo se, da je nastala določena škoda ob propadu Seawayja. Kar si danes želimo doseči, je, da izpolnimo vse obljube, ki so bile prevzete z naročili in vplačili varščine, in si pridobimo zaupanje zastopnikov in kupcev kot novi tim in novi graditelji plovil. Pravzaprav smo vsem zastopnikom, ki so želeli nadaljevati sodelovanje in prevzeti plovila, le-ta že dobavili. Pri tem so nam zastopniki začeli pošiljati nova naročila kar sami. Na razstavi v Düsseldorfu smo že predstavili greenline, zgrajen v naši ladjedelnici. V ladjedelnici se trudimo za višjo kakovost in uvajamo določene logične spremembe, kot je barva pohištva ipd. V preteklosti je imelo podjetje Greenline nekaj težav na poprodajni strani in s kakovostjo, to si gotovo želimo izboljšati. Naš cilj ostaja uresničljiv – to je gradnja do 70 plovil na leto. Pravzaprav ta številka ni omejena s prodajo, temveč z zmogljivostjo proizvodnje.

Kaj se dogaja s tovarno, blagovno znamko, proizvodnjo in stroji – ste še vedno najemniki?

VZ: Zadeva je zelo enostavna, od stečajnega upravitelja imamo v najemu prostore, pogodbo o najemu blagovnih znamk in pravice za gradnjo ter prodajo plovil Greenline in Shipman. Izposojamo si kalupe in vso ostalo opremo.

Več si lahko preberete v 211. št. revije Val navtika.