Intervju – Toni Vodišek

Intervju – Toni Vodišek

Val 234
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv Toni Vodišek

18-letni Toni Vodišek je v preteklosti že večkrat dokazal, kako talentiran mladenič je v sicer širši javnosti precej neznani športni panogi, ki pa ima vse več privržencev. Disciplina kajt sodi pod jadralno krovno zvezo. To poletje je dosedanje dosežke okronal s srebrno olimpijsko kolajno, ki si jo je privozil na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu. S svojimi hudomušnimi izjavami, zrelim razmišljanjem in obilo samozavesti, ki je, kot boste lahko razbrali, v njegovem športu še kako pomembna, če se želiš kosati z ostalimi volkovi, nas je prepričal, da je resnično rojen zmagovalec.

 

Šport, v katerem dosegaš odlične rezultate, terja za širšo javnost malo daljšo razlago. Prosim opiši nam na kratko pravila in opremo ter kategorijo, v kateri tekmuješ?
TV: Skušal bom povedati na najenostavnejši način. Spadamo pod jadranje, disciplino kajt, hidrofoil. Opremo predstavlja padalo, ki nas vleče, deska, na kateri stojimo, ta ima na spodnji strani podvodno krilo, tako imenovani foil, s katerim drsimo po vodi, ter vrvi, ki povezujejo padalo s trapezom, torej z menoj. Sistem upravljamo z obema rokama, obenem ohranjamo ravnotežje in se pri tem še zabavamo.

Kako dolgo se že ukvarjaš s tem športom in kako je potekal tvoj športni razvoj?
TV: S kajtom sem se začel ukvarjati leta 2007. Padalo sem imel v rokah že odkar se spomnim, oče me je dajal na desko še kot dojenčka, praktično se s tem ukvarjam že celo življenje. Prvo resno tekmovanje je bilo leta 2012, na formula kajt deski in sicer na Hrvaškem, na Bolu. Zatem sem šel takoj na evropsko prvenstvo, na formula race sem tekmoval do leta 2014, ko sem prešel na foil, ki je sicer zagledal luč sveta v letu 2012. Leta 2014 sem sodeloval na obeh tekmah, formula race in foil. Trenutno tekmujem samo na foilu.

RV (Rajko Vodišek, Tonijev oče): Potrjene olimpijske igre v Parizu leta 2024 so na foilu. Formula kajt pomeni, da ne gre za monotip, ampak boks rule. Med različnimi proizvajalci foilov si lahko tekmovalec izbere kateregakoli, kar pa pomeni, da morajo biti zadeve pravi čas na tržišču, da imamo možnost izbire in priprav.

Srebrno odličje si letos dodal svojim že prej zavidljivim rezultatom. Kaj ti pomeni srebro iz mladinskih olimpijskih iger v Argentini?
TV: Pomeni mi veliko, ker je to moja prva medalja z olimpijskimi krogi. Pomeni tudi nek začetek mojega udejstvovanja na olimpijadah. V pripravah smo že na moje naslednje olimpijske igre leta 2024, ta vikend sestavljamo šestletni program, ki se ga bomo morali držati in izboljševati. Upam, da bodo kvalifikacije uspešne in da bom tudi tam osvojil katero izmed medalj…

Več si lahko preberete v št. 234 revije Val navtika