Intervju: Tomaž Kunaver

Intervju: Tomaž Kunaver

Val 239
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec in osebni arhiv Tomaž Kunaver

Ko hobi postane posel in posel postane hobi

Vsi tisti, ki vas vsaj malo zanima navtika, ste zagotovo slišali za blagovno znamko plovil Bavaria. Bavaria Yachts spada med najsodobnejše ladjedelnice za gradnjo motornih plovil in jadrnic na svetu. Drži, ladjedelnica Bavaria ima 40-letno zgodovino, svojo temno in svetlo plat, jadrnice in motorne čolne in ima tudi svojega zastopnika v Sloveniji, TTY Adriatic. Podjetje vodi Tomaž Kunaver, ki uspešno krmari med trendi, vzponi in padci, predvsem pa ostaja zvest sebi in pošten do svojih kupcev. Skupaj z ekipo je v jadranski regiji ustvaril izredno močno in pozitivno podobo južnonemške blagovne znamke Bavaria. Slogan podjetja TTY Adriatic tudi po novem ostaja »sanje, vredne zavidanja« in je prispodoba za brezskrbno življenje na plovilu, ki je bilo včasih rezervirano le za peščico. Ladjedelnica Bavaria je namreč od nekdaj stremela k najboljšemu razmerju med ceno in kakovostjo in zato s svojimi plovili uresničila sanje številnim lastnikom širom po svetu.

Tomaž, ali še vedno drži dejstvo, da je blagovna znamka Bavaria, predvsem pa njihove jadrnice, najboljše za kupčev denar?
TK: Mislim, da to še vedno drži. Ker lahko Bavaria z zelo dodelano proizvodnjo ogromno ponudi za vaš denar. To doseže na primer s tem, da imajo svojo mizarsko delavnico za pohištvo, da praktično vse lesene dele naredijo v tovarni, da večino GRP materialov vlijejo sami. To pomeni, da imajo izjemno velik nadzor nad kvaliteto, na drugi strani pa seveda tudi nad stroški. To razmerje je eden od zaščitnih znakov Bavarie, s katero sodelujem 20 let, držimo se ga in se ga moramo tudi v prihodnje.

V prodaji plovil ste »veteran«, če bil ta status v navtiki obstajal. So večletne izkušnje prednost v tem poslu?
TK: Zagotovo se pozna 20 let delovanja v navtiki. Izkušnje se nabirajo, čeprav nikoli ne veš vsega. Čim dlje delaš, tem bolj se tega zavedaš. V teh 20 letih so se zgodile tako negativne kot pozitivne stvari. Negativnih mora biti malo, če hočeš, da te ljudje sprejmejo. Vsakemu, pa naj bo to tvoj kupec ali ne, moraš povedati tisto, kar je čim bližje resnici in kar ga tudi zanima…

Nadaljevanje zanimivega pogovora si lahko preberete v majski ediciji Val navtika 239.