Intervju – Tom Addis

Intervju – Tom Addis

Val 193
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec in arhiv Toma Addisa

Tom Addis je prejadral na tisoče morskih milj na odprtomorskih regatah in bil del jadralnega cirkusa Volvo Ocean Race (v nadaljevanju VOR) pri ekipah Telefonica Blue in Puma. Kot navigator je pripomogel k zmagi Alfa Romeo pri eni najtežjih regatnih preizkušenj med Avstralijo in Tasmanijo, zloglasno regato Sydney-Hobart.

Eden od svetovnih jadralcev – navigatorjev z veliko začetnico in izkušnjami na odprtomorskih regatah nam je zaupal, da izjemno uživa v svojem »dinghiju« v domačem zalivu pred bivališčem severno od Sydneyja ter ob svoji družini, kjer počne vsakdanja opravila. Umirjen, preudaren, sarkastičen in sproščen sogovornik je poznan kot odličen meteorolog, ki je svoje znanje delil na Pokalu Amerike z ekipo Team New Zealand v letu 2007 in številnih regatah na krovu Rosebuda. Poznan je tudi po načrtu, kako bi svoj kavni aparat za kavo espresso pretihotapil na krov »Mar mostro«.

VN: Z regato Tisoč otokov ste se priključili ekipi Igorja Simčiča na jadrnici Esimit Europa 2. Kakšna je vaša vloga na jadrnici, katero položaj na jadrnici zasedate?

TA: Da res je, nedavno sem se priključil temu izrednemu projektu in vrhunskemu moštvu, kjer je moja vloga, kakor v večini primerov do sedaj, vloga navigatorja. Jadrnico dobro poznam, kajti na njej sem jadral že leta 2009 – takrat je bila ta še pod imenom Alfa Romeo.

VN: Ali ste z njo tekmovali na preizkušnji iz Sydneyja v Hobart? Je bila to težka preizkušnja? Ta regata je nam, Evropejcem, poznana kot ena najtežjih in zelo zahtevnih regat nasploh …

TA: Ja, tako je. Vendar je bilo bolj kot vremenskim razmeram, o katerih ste govorili, potrebno posvetiti pozornost konkurenci oziroma jadrnici takšni, kot je bila takrat Alfa Romeo, in to je Wild Oats. No, vsaj takrat sta bili jadrnici zelo podobni, današnja EE2 pa ima številne izboljšave. …

 

Več si lahko preberete v Valu št. 193.