Intervju – Slobodan Velikić

Intervju – Slobodan Velikić

Val 227
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv Slobodan Velikić

Rečan Slobodan Dado Velikić je uresničil svoje sanje in prejadral Atlantski ocean na šest in pol metra dolgi jadrnici. Opraviti z Mini Transatom, eno bolj trdovratnih odprtomorskih preizkušenj za solo jadralce, mu je uspelo točno deset let za prvim Hrvatom, Šimetom Stipaničevim.

Prva faza Mini Transata je potekala od francoskega La Rochelle do Las Palmasa na Kanarskih otokih v razdalji 1.350 milj, druga pa se je začela na Kanarskih otokih in končala na drugi strani Atlantskega oceana, natančneje v Martiniquu, v skupni dolžini 2.800 navtičnih milj. Življenjska avantura reškega jadralca je trajala 30 dni in deset ur. Dado, kot mu pravijo prijatelji, je na svoj uspeh iz druge etape in 27. mesto med 54 serijskimi jadrnicami na regati ponosen, podvig pa mu je prinesel tudi novo življenjsko izkušnjo.

»To je velika življenjska izkušnja in zelo sem vesel, kako se je vse končalo. Celoten projekt je zaznamovalo pomanjkanje denarja, veliko je bilo improvizacije. Čeprav je to resen športni projekt, kjer ni veliko prostora za »improvizacijo«, sem prišel na cilj in uspešno zaključil regato. Poleg tega sem dokazal, da nisem bil le udeleženec, večkrat sem med regato dosegal odlične pozicije, vendar je bilo kljub temu preveč nihanj. Prevečkrat je kaj počilo na jadrnici ali sem sam naredil napako in tako izgubil nekaj mest in dober položaj. Kljub vsemu sem zadovoljen, saj prihajam iz države, kjer ni veliko znanja o tovrstnih regatah. Uspeh je v tem smislu že sama priprava in dejstvo, da najdeš pokrovitelje, kajti večina na nas gleda kot na športnike z zmanjšano prištevnostjo, ki tvegamo življenje,«…

Več si lahko preberete v 227 št. revije Val navtika