Intervju – Sara Isaković

Intervju – Sara Isaković

Val 239
AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO Osebni arhiv Sare Isaković
Sara Isaković

Sara Isaković je tista športnica, ki je Sloveniji na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 prinesla prvo olimpijsko medaljo srebrnega leska v plavanju. Pri 26 letih je zaključila s plavalno kariero in se posvetila še eni svoji strasti, psihologiji. Povabi me v svoj dom v Radovljici, v katerem se je zasidrala pred dobrega pol leta. Sproščeno kramljava v prijetno domačem vzdušju, ob čaju in piškotih; prvič se vidiva, a sva že po nekaj minutah »na ti«. Ja, simpatična 30-letnica ni samo nekdanja velika aktivna športnica, ki je znala umiriti svojo glavo, ko je bilo to najbolj potrebno, ampak je tudi velik človek. Preprosta, prav nič vzvišena. Tisto, kar je njej pomagalo do uspehov, z vso strastjo deli naprej vsem, ki imajo posluh za to. Najin pogovor se vrti tudi okoli priprav na dolga čezoceanska prečenja, kjer je mentalna pripravljenost ključni del uspešnega zaključka tovrstne poti.

Sara, glede na to, da si bila kot športnica navajena ogrevanja pred dejavnostjo, začniva še medve intervju na »ogrevalni« način, z nekaj kratkimi vprašanji in odgovori. Za katero izmed naštetih besed bi se impulzivno odločila?

Voda, zrak ali zemlja?
SI: Voda, sto procentno.

Slana ali sladka voda?
SI: Sladka. Čeprav, oh, to je tako težko …

Morje, jezero, reka ali bazen?
SI: Morje.

Kravl, delfin ali prsno plavanje?
SI: Kravl.

Vemo, da se odlično znajdeš v vodi. Kaj pa na vodi? Bi bila dobra v lovljenju vetra v jadra, športnica kova naših najboljših jadralk, Veronike Mrak in Tine Macarol?
SI: Priznati moram, da še nisem jadrala na tak način, imam samo štiridnevno izkušnjo plovbe na katamaranu na Norveškem. Moram reči, da mi je bilo zelo slabo, in to kljub temu, da je to zelo stabilno plovilo. Verjetno bi potrebovala več časa, da bi se navadila na konstantno zibanje. Definitivno bi morala najprej premagati to oviro. Čeprav imam rada morje, sem zdaj tu v Sloveniji več v gorah…

Kako se je razvil pogovor s Saro si lahko preberete v majski izdaji revije Val navtika 239.