Pininfarina

Pininfarina

Val 268
AVTOR Peter Lenarčič
FOTO PF Nautica

Na letošnjem Monaco Yacht Show, ki se je odvijal septembra, smo imeli priložnost, da se pogovorimo s predstavniki enega največjih in najbolj znanih oblikovalskih studiev na svetu, imenovanega Pininfarina Design Studio. Ta studio je odgovoren za obliko nekaterih najbolj ikoničnih avtomobilov, njihovo delovanje pa je danes razširjeno na področje avtomobilizma, arhitekture, bele tehnike, pohištva, mode … in seveda navtike. Tudi slovenskim morjeplovcem ime ni neznano, saj se je studio Pininfarina podpisal pod nekatere Elanove jadrnice (E6 in 43 Impression), razstavni prostor podjetja Bobič Yacht Interior in še kaj bi se našlo. O specifiki navtičnega oblikovanja smo se na kratko pogovorili z vodjo kreative Kevinom Riceom (K.R.) in vodjo navtičnega oblikovanja Danielom Mazzonom (D.M.).

 Začnimo z očitnim: Pininfarina je znana predvsem po svojem prispevku na področju avtomobilizma. Kako torej lahko »avtomobilski studio«, če se tako izrazim, deluje na področju navtike? Je to sploh lahko uspešno? Poznamo namreč mnogo poskusov sodelovanja avtomobilističnega in navtičnega sveta, ki pa večinoma končajo neuspešno.

K.R.: Da se in ima tudi veliko smisla, a najprej se morate zavedati, da to lahko naredi le studio Pininfarina. To pa zato, ker na svetu ni studia, ki bi se ukvarjal tako z arhitekturo, avtomobilskim oblikovanjem kot oblikovanjem električnih naprav … Pri nas najdete izkušnje in predvsem veliko širino, saj na istem mestu delajo arhitekti, avtomobilski oblikovalci, navtični oblikovalci … Pretok znanja in mnenj je tako lahko konstanten in hipen…

Več si lahko preberete v novembrski izdaji revije Val navtika št. 268.