INTERVJU PETER BURLING . Novozelandski morski plenilec je zagrabil novo vabo

INTERVJU PETER BURLING . Novozelandski morski plenilec je zagrabil novo vabo

Val222

Ugibanj o naslednjem podvigu Petra Burlinga je od sredine avgusta konec. Udeležil se bo najtežje jadralne dirke okoli sveta, Volvo Ocean Race, in to z nizozemsko ekipo Brunel. Leta 2015 drugouvrščena jadrnica tokrat računa na nič manj kot zmago, 26-letni Burling pa na edinstven primat – postati prvi jadralec z osvojeno olimpijsko medaljo, Pokalom Amerike in oceansko krono.

Ko je 9-letni Peter Burling na koncu šolskega leta domov prinesel album z likovnimi izdelki, je oče nemo zrl v sinova umetniška dela. Za razliko od ostalih otrok, ki so iskali navdih v domačem okolju, je Peter risal 18-čeveljskega skifa. Umetniške žilice ni imel, saj je bil kosnik dolg kot cela jadrnica, so pa zato kmalu prišli do izraza njegovi odlični športni geni.

Tisto poletje je namreč z optimistom prvič nastopil na državnem prvenstvu, na katerem je dve leti pozneje tudi zmagal. Nato je presedlal v 420 ter pri 16 letih osvojil naslov svetovnega prvaka. Na prigovarjanje znancev je športno kariero nadaljeval v dvosedu 470, kjer je moči združil s Carlom Evansom. Motiviran in lačen novih dokazovanj je dvanajst mesecev po premierni predstavi že brazdal gladino olimpijskega polja v Pekingu, kamor je pripotoval kot najmlajši jadralski reprezentant v zgodovini Nove Zelandije.

Istočasno je uspešno zaključil srednjo šolo, čeprav je bil v zadnjem letniku pri pouku prisoten samo 20 tednov. Akademska pot ga je nato vodila v študij mehanskega inženirstva, športna pa v razred 49er, kjer sta si z Blairom Tukom tlakovala pot do olimpijskih bogov. Po srebrnem odličju v Londonu 2012 sta naslove osvajala kot po tekočem traku ter leta 2016 svoj kultni status utrdila z zlato medaljo v Riu. A to še zdaleč ni bil njun vrhunec. Burlingova zvezda je najmočneje zablestela po zmagi ekipe Emirates Team New Zealand na letošnjem Pokalu Amerike.

Več si lahko preberete v 222. št. revije Val navtika.