Intervju – Miha Gregorčič

Intervju – Miha Gregorčič

Val 227
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv Seafaring Yachts, Julijan Višnjevec

Pogovor z vodilnim možem podjetja Seafaring Yachts Miho Gregorčičem smo opravili na mednarodni navtični razstavi boot v Düsseldorfu, kjer smo ga ujeli v njegovem sicer do minutke razporejenem dnevu, ki pa je bil tudi na sejmu povezan z ostalimi delovnimi obveznostmi. Ni jih malo in poleg vseh zadolžitev bi rekli, da je posel v navtiki skoraj kot hobi. A vendar ni; čeprav rad pluje, je gradnja plovil nekaj povsem drugega in je zelo zahtevno delo, ki je poleg zanosa in filozofije zahtevala uveljavitev nove blagovne znamke med številnimi ponudniki na trgu.

Seveda vse čestitke, a z vprašanjem sem meril nekam drugam. Po uspešni promociji je seveda potrebno obvladati tudi tisti bolj tehnični del, čemur pravimo proizvodnja. Kako ste to uspeli urediti znotraj Seafaring Yachts, saj ste relativno mlado podjetje?

Res je, najprej smo se ukvarjali s tem, kako pridobiti naročila, ko pa so ta prišla, smo morali vzpostaviti učinkovito proizvodnjo. V prvem delu smo se najprej posvetili ekipi. Morate vedeti, da ko ti uspe najti dobre ljudi, je osrednji izziv, kako jih povezati v ekipo, ker sam verjamem, da lahko samo s skupnimi močmi uspemo. Vsaka barka je drugačna, saj se že med prodajnim procesom povsem prilagajamo željam stranke, kar je tudi naša velika prednost. Moram priznati, da smo se pri prvih treh plovilih kar precej ukvarjali z dobavitelji in njihovo precej nedosledno, da ne rečem neredno dobavo. To nam je v proizvodnji delalo precej preglavic in v nekem smislu tudi povišalo stroške…

Več si lahko preberete v 227 št. revije Val navtika