Marko Pihlar

Marko Pihlar

Val 266
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arine Sentinel Marine Solution

»On the Horizon« (Na obzorju) se je imenovala novinarska konferenca v sklopu lanskoletne navtične razstave v Cannesu, na kateri so pri Skupini Beneteau prvič izpostavili sodelovanje s podjetjem Sentinel Marine Solutions. Novico o SEANAPPS je ponosno predstavil predsednik uprave Skupine Beneteau, Jérôme de Metz, njeno pomembnost pa so pozneje povzeli še ostali direktorji posameznih divizij oziroma blagovnih znamk. Da bo do leta 2025 aplikacija SEANAPPS na voljo lastnikom okoli 9.000 plovil njihovih blagovnih znamk (Beneteau, Jeanneau in Prestige), je poudaril Gianguido Girotti, namestnik generalnega direktorja, odgovoren za strategijo blagovnih znamk in izdelkov. Kako je prišlo do sodelovanja in kaj vse lahko pričakujemo od aplikacije SEANAPPS, pa nam je povedal soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Sentinel Marine Solution, Marko Pihlar.

Kako ste v Sentinelu začeli sodelovanje s Skupino Beneteau, ki je največja skupina v branži, katere letni prihodki presegajo 1,3 milijarde evrov? Lani so sicer uradno naznanili sodelovanje, a vendarle, kako ste prišli s svojo idejo do velikih oziroma največjih navtičnih »vrat« v Evropi?

MP: Skupina Beneteau je velika družba in običajno velike družbe sodelujejo s podobno velikimi družbami, recimo Simrad, Garmin in Raymarine, ki pa danes nimajo ustrezne rešitve. Proizvajalci plovil so močne blagovne znamke in v osnovi želijo, da se uporabniki povežejo z njimi, ne pa s proizvajalcem elektronske opreme. Razvoj je potekal postopno. Kot start-up moraš stalno dokazovati svoje rezultate oziroma to, da bo tvoja ideja uspela, da boš rasel. Začetna ponudba je bila poslovna rešitev za »fleet management«, ki pomaga odkriti težave na plovilih v najemu…

Več si lahko preberete v dvojni izdaji revije Val navtika, št. 266 – julij-avgust.