Intervju – mag. Igor Kolenc

Intervju – mag. Igor Kolenc

Val 199

Izolski Marinvest in občina Izola sta sklenili sporazum in podpisali pogodbo o upravljanju za 40 let. S končanim več let trajajočim sporom bodo tako omogočeni končanje marine, postavitev pomola B in izgradnja valobrana 3. Z županom Izole mag. Igorjem Kolencem smo opravili pogovor, kako bo končanje marine vplivalo na razvoj in vsebine mesta Izola.

Po 12-letnem sporu s podjetjem Marinvest d. o. o. ste vendarle prišli do dogovora z upravljavcem Marine Izola. Slednji so ponovno začeli dela na nedokončanem delu valobrana 3. Kaj je botrovalo k temu, da ste sklenili dogovor?

 Zgodba traja še malo dlje kot 12 let, govorimo o dveh desetletjih. Najlažje je začeti vojno, veliko težje pa jo je zaključiti. Mediacija ni bila enostavna in ne kratkotrajna; potrebno je bilo umiriti določene skepse in nezaupanja. Med občino in podjetjem Marinvest je bilo veliko sporov, dialog se je odvijal zelo počasi. Tudi v času mojega nastopa županskega mandata se nismo takoj uspeli dogovoriti, potrebna sta bila čas in zaupanje. Med tem so potekali vsi pravni postopki, dokler nismo začeli prihajati do skupnih rešitev v dobrobit mesta in pravnega subjekta. Takrat smo dali pravdo na čakanje in speljali mediacijo. Vse skupaj je trajalo dve leti. Marina in samo mesto sta po uspešni mediaciji zadihala. Situacija je bila slaba, saj sta na enem skupnem prostoru delovala dva subjekta. Namesto da bi iskala skupne sinergije in dejansko pripomogla k dobrobiti širše skupnosti, je vsak vlekel v svojo stran. Dosegli smo kvalitetno in odprto sodelovanje, delujemo po sistemu podpiranja skupnih in medsebojnih projektov, v katerih razberemo sinergijo.

Pri sodelovanju smo začeli nov nepopisan list in zelo pozitivno gledamo na to. Na koncu bomo vsi akterji zadovoljni.

Kakšne načrte ima občina po končanju valobrana 3? Ali bo to investicija tudi za občino Izola? Kdaj boste pristopili k gradnji novih privezov?

Že kar nekaj časa smo dejavni, verjetno ste že opazili premike v akvatoriju, ki jih izvajamo na način, da smo podaljšali naše plavajoče pomole, takoj ko smo te odkupili od Marinvesta in jih podaljšali z obstoječimi pomoli. Posledično smo dobili približno 60 novih privezov.

Del akvatorija je naš, urejamo ga sami in zanj plačujemo koncesijo. Morje je last države in ne občine.

Kaj pa Marina Izola? Sedaj ko imajo koncesijo, bodo lahko pristopili k dokončanju valobrana 3?

Glede na pridobljeno koncesijo urejajo svoj del in gradnjo servisnih prostorov. Ostala bo pešpot za naše občane in obiskovalce Izole, ker ne zapiramo prehoda, ampak puščamo odprt dostop do morja. Potrebno je poudariti, da se dejavnost vzdrževanja plovil ne bo več vršila v marini, dvig in spust plovil pa bo rezerviran le za tekmovalne jadrnice.

Marina je v sklopu tega dogovora začela izvajati nujno potrebne projekte za varnost in to je valobran 3, kjer bodo tudi komunalni vezi dobili zaščito pred vremenskimi vplivi. Narejenih je bilo približno 200 privezov, torej več, kot je bilo sprva načrtovanih. Marina Izola bo lahko dokončala pomol B, s pametno politiko bo bolj konkurenčna, njihova ponudba pa bolj mamljiva. Bolje kot bodo poslovali, bolje bo za občino. Smo v skupnem prostoru in praktično sobivamo skupaj.

Pa sem vam zdi, da je pristojbina za vodno povračilo, ki ga mora plačati Marina Izola, pravična?

Na to občina nima vpliva. Višina vodnega povračila je določena s strani države. …

Več si lahko preberete v 199. št. revije Val navtika.