Intervju: Lina, Val in Igor Eržen – jadranje na deski

Intervju: Lina, Val in Igor Eržen – jadranje na deski

Val 247
AVTOR Jakica Jesih
FOTO arhiv družine Eržen

Družina Eržen jadra na deski. Z windsurfanjem se je pred leti zasvojil oče Igor, nekdanji profesionalni smučarski skakalec, ter svojo ljubezen prenesel na oba otroka. Danes Val (12 let) in Lina (14 let), čeprav še v rosnih (pred)najstniških letih, že krojita svetovni vrh v svojih kategorijah ter resno ogrožata tudi najboljše odrasle.

 

Lina in Val sta oba izjemna talenta. Če sem prav slišala, je Sarah-Quita Offringa, legenda ženskega freestyle windsurfanja in 17-kratna svetovna prvakinja v kategorijah ‘freestyle’ in ‘wave’, Lino neuradno že imenovala za svojo naslednico?

Igor (smeh): Ja, pred tremi leti, ko smo bili na tekmi na Nizozemskem, je videla Lino, ki je imela takrat šele 12 let, prišla je do nje in ji rekla: “You will replace me on the top,” torej ti me boš zamenjala na vrhu. Od takrat jo ima za svojo.

 

Velik kompliment! Vam kdaj tudi kaj pove, kaj pokaže?

Lina: Ja, rekla je, da ji lahko pošljem posnetke in to sem tudi storila. Vedno pravi, da če rabim kakšno pomoč, naj samo povem. Lani je rekla: pokličite me, ko bo dobra napoved, pa bom prišla v Slovenijo in bomo šli skupaj na vodo.

Igor: Ko Lina naredi kakšen nov trik in ga objavi, ji ga Sarah-Quita komentira in predlaga kako naprej. Ko smo bili pred dvema letoma prvič na tekmi na Fuerteventuri, pa ni bilo usmiljenja. Po tridesetih metrih je Sarah-Quita že naredila prvi loop.

 

Lina, na Fuerteventuri si dosegla doslej svoje najboljše rezultate, drži?

Lina: Ja, predlani sem na Fuerti zmagala v svoji konkurenci, v U16, med odraslimi sem bila pa peta. Lani sem zmagala v U20 ter bila sedma med vsemi.

 Več si lahko preberete v marčevski izdaji revije Val navtika 247.