Intervju: Kristijan Nikl

Intervju: Kristijan Nikl

Val 249
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Vesna Videnovič, Wisible Photography

Sveže ideje in odprt pristop, to je pot do uspeha

Navtični dizajner je v Sloveniji dokaj redek poklic, a jih imamo, in to nekaj zelo uspešnih posameznikov, med katere spada mlad in prodoren Kristijan Nikl. Podjetje Nikl Design je uspeh doseglo s sodelovanjem z norveško blagovno znamko motornih plovil za razvedrilo in prosti čas Marex. Ladjedelnica Marex ima v sloganu naziv »kralj morja«, za kar pa je zaslužno tudi slovensko znanje in oblikovanje. Pot do uspeha ni bila enostavna, še manj hitra, je pa zato toliko bolj cenjena, še najbolj v mednarodnih strokovnih navtičnih krogih. Zanimivim odgovorom, ki mi jih je zaupal ustanovitelj podjetja Kristijan Nikl, se je v pogovoru pridružil še njegov tesni sodelavec Rene Konrad.

Kako se sicer sami poimenujete, oziroma, kako bi bilo ustrezno imenovati vaš poklic oziroma delo?
KN: Rekel bi navtični oblikovalec ali pa navtični dizajner.

V svetu navtike je velika ponudba raznovrstnih dizajnov in studiev za oblikovanje. Kako se je sploh začela vaša pot oblikovanja plovil?
KN: Občutek za oblikovanje in ljubezen do plovil sem začutil že v osnovni šoli. Pravzaprav me je fascinirala oblika plovil, kar se je jasno videlo v modelarskem krožku. Sem izrazito tehnično orientiran, imam pa tudi žilico za oblikovanje, kar danes ugotavljam, da je redka in dobra kombinacija za tovrstno delo. Že zelo zgodaj sem namreč začel risati plovila in se z leti oblikoval in izklesal v to, kar sem danes…

Več si lahko preberete v novi izdaji revije Val navtika maj-junij, št. 249.