Intervju – Jurij Korenc

Intervju – Jurij Korenc

Val207
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO osebni arhiv Jurij Korenc

Lanskoletna, 20. ponovitev Internautice, je bila v nekem smislu častitljiv jubilej, vseeno pa ob tem slišimo, da je njena organizacija iz leta v leto težji zalogaj. Kaj botruje temu?

JK: Težava ni v organizaciji, saj za pripravo in izvedbo Internautice velja že ustaljena praksa, ki pa jo vsako leto skušamo še izboljšati. Problem je v komunikaciji z nekaterimi domačimi razstavljavci. Soočamo se namreč z dejstvom, da ni neke kontinuitete na njihovi strani, ni zanesljivosti, ni konsistentnosti, ki bi jo morali mi kot organizator čutiti, ko delamo strateške načrte za razporeditev in določitev segmentov na razstavi. Moram pa reči, da letošnji trend kaže na bistveno večji interes razstavljavcev, kot je bil ta v preteklih letih, in sicer predvsem iz tujine, kjer je očitno jasno, da je dandanes vsaka zamujena priložnost za predstavitev in prodajo praktično neponovljiva.

Ali razstavljavci ne vidijo prave priložnosti predstavitve svojih produktov in storitev na praktično edini preživeli navtični razstavi v Sloveniji?

JK: Sicer spet ne smem posploševati, a številni se najbrž niti ne ukvarjajo z možnostmi promocije, ki jo navtični sejem ponuja, temveč pričakujejo čudeže v prodaji že samo na osnovi svoje prisotnosti. Bistvo vsega je, da je navtični sejem le platforma, ki omogoča doseganje različnih marketinških in prodajnih učinkov, vsakdo pa mora potem v svojih okvirih razviti svoj nastop, svoje delovanje – s prodajo udeležbo samo okrepi. Prodajni rezultati so opazni šele tedaj, ko zna nekdo na takem sejmu pravilno artikulirati, kaj ponuja trgu, kakšne so prednosti in posebnosti izdelka, v čem je boljši od konkurence. Tega navtični sejem namesto razstavljavcev ne more narediti. Tu je ta osnovni problem, ki ga lahko čutimo pri marsikom v Sloveniji.

Če smo v preteklosti menili, da bo interes zaradi tega, ker so stvari dostopne preko spleta, za take razstave upadel, danes ugotavljamo, da temu ni tako. Navtične razstave še celo rastejo, obiskovalci so. Virtualni svet torej takih prireditev ni zamenjal.

JK: Internet je vsekakor možnost, da se informacijsko ustrezno podpreš, pripraviš in ugotoviš, kaj želiš videti na takem sejmu. Navtična razstava ponuja priložnost, da produkt vidiš v naravnem okolju in ga funkcionalno preizkusiš – tega virtualni komunikacijski kanali ne omogočajo. Preko teh sicer lahko narediš neke cenovne primerjave, oblikuješ osnovo in izhodišča, skozi katere se potem odločaš naprej. Ko si tako pripravljen, je izkušnja, ki jo lahko doživiš na takem sejmu, toliko večja in toliko bolj kredibilna.

Če preideva na interes obiskovalcev – ali v Sloveniji upada interes obiskovalcev za navtiko na splošno ali le za navtično razstavo, ki jim ne prikaže dovolj novosti med razstavljenimi plovili in opremo?

JK: Morda smo v zadnjih letih, ko se je odslikavala vsem znana kriza, res videli manj plovil. Lahko rečem, da imamo letos prijavljenih veliko število premier, ki jih bo mogoče videti, jadranskih, evropskih in celo svetovnih. Gre za plovila, ki bodo prvič predstavljena javnosti. Letos torej to nikakor ne bi smel biti razlog.
Mislim pa, da se je prestrukturirala oblika zanimanja za navtiko. Pred desetimi leti je bilo zanimanje za navtiko zelo stihijsko, lahko rečem celo evforično. Navtika je bila »in« in je pomenila neke vrste socialno diferenciacijo. Ljudje so se radi identificirali skozi to, da je njihova prostočasna aktivnost navtika. Kmalu je marsikdo ugotovil, da v življenju ne moreš le uživati, temveč je treba tudi delati in zaslužiti ter šele nato uživati v številnih aktivnostih, tudi v takih, kot je navtika, ki velja za eno dražjih. Skozi vsa ta ekonomska prestrukturiranja so se zadeve prefiltrirale. Določena skupina ljudi se za navtiko še vedno zanima, drugi se zdaj ukvarjajo z drugimi stvarmi, morda tudi eksistencialnimi problemi, zato za marsikaj preprosto nimajo časa.
To je eno, drugo pa je, da je svet čedalje bolj na dlani in se marsikdo raje odloči za drug način pomorske izkušnje. Ljudje se ne navežejo na neko določeno plovilo, temveč se poslužujejo čarterja, plujejo po različnih destinacijah po svetu ipd. Več možnosti za tiste, ki jim navtični življenjski stil nekaj pomeni, prihaja. …

Več si lahko preberete v 207. št. Val navtika.