Intervju – Jasna Tuta

Intervju – Jasna Tuta

Val207
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO osebni arhiv JAsne Tuta in Julijan Višnjevec

Jasno Tuta številni bralci in bralke Vala poznate po njenih zgodbah, ki nam jih vsakomesečno pošilja. Tokrat smo popotnico »po izbiri« obiskali na njenem domu v Sesljanu, z njo opravili prijeten intervju in jo povprašali o stvareh, o katerih običajno ne piše, pa nas vseeno zanimajo. Ni prav veliko ljudi tako pogumnih, da varen »pristan« doma zamenjajo za jadrnico in plujejo po širni modrini.

Kaj pripelje človeka do odločitve, da pusti vse in se odpravi na morje? Ga k temu pripelje pustolovski duh, želja po morju, naveličanost običajnega vsakdana ali kaj drugega?

JT: Zagotovo mora biti v človeku prisoten pustolovski duh, ki ga prineseš na svet. Nekateri so pač radi doma, druge nas vleče v svet. Da pustiš res vse in greš, mora biti v tvojem življenju nekaj, kar ti ne odgovarja, kar te moti. Če imaš dober odnos, dobro službo, dvomim, da si kar pripravljen pustiti vse in oditi.

Kaj konkretno je motilo tebe?

JT: Predvsem služba. Sicer je bila lepa služba – imam izobrazbo učiteljice, učila sem v šoli, a me je ubijala birokracija. Želela sem si delati na prostem, nisem želela biti do konca svojih dni na enem kraju. Ko sem šla, sem šla s ciljem, da bi si dobila neko drugo vrsto službe, mogoče v turizmu. Želela sem se izpopolniti v angleščini, razširiti obzorja in spekter možnosti ter na podlagi tega dobiti drugačen tip službe.

Te ni bilo strah – kaj če bi se kje zalomilo, če ti ne bi uspelo?

JT: Bilo me je strah tega, da bi mi zmanjkalo denarja. Dala sem si šest mesecev, da si poiščem novo zaposlitev, sicer pa sem do odhoda imela kar štiri službe naenkrat, da sem si zagotovila sredstva za tako dolgo potovanje. Vedno obstaja neko ravnotežje med strahom in željo. Če je strah večji kot želja, ne greš, če je večja želja, potem greš.

Si že prej, pred letom 2010, ko si odšla na šestletno avanturo, imela za seboj podobne, seveda krajše izkušnje na barki?

JT: S prijatelji smo prej v času počitnic, a največ za štiri dni, najeli barko na Jadranu. Učila sem se sicer tekmovalnega jadranja, a to seveda ni enako kot živeti na barki.

Katere sposobnosti mora imeti človek, da se sploh odpravi na tako pot, da lahko živi na jadrnici? Mora biti vešč upravljanja z barko, tehnično usposobljen za najrazličnejša popravila, dober poznavalec vetrovnih in vremenskih razmer ipd.? …

Več si lahko preberete v 207. št. revije Val navtika.