INTERVJU: Fabrice Lacoume, direktor Yamaha Motors Europe

INTERVJU: Fabrice Lacoume, direktor Yamaha Motors Europe

Val 244
AVTOR Peter Lenarčič
FOTO Peter Lenarčič

Ob koncu oktobra smo se na povabilo zastopnika Yamahe za Slovenijo usedli v avto in se odpravili v glavni regijski center Yamahe, na pogovor z direktorjem Yamaha Motors za Evropo, gospodom Fabriceom Lacoumeom. Zanimal nas je predvsem trg izvenkrmnih motorjev, na katerem je lani Yamaha presenetila z svojo najmočnejšo serijo motorjev XTO in s tem napovedala nadaljevanje trenda visokozmogljivih izvenkrmnih motorjev.

P.L: G. Lacoume, pozdravljeni v našem koncu sveta tudi v imenu Val Navtike. Za naše bralce, kaj v praksi pokriva vaša vloga direktorja Yamahe Motors za Evropo?

F.L.: Lepo pozdravljeni, v veselje mi je biti spet tukaj. Sem torej direktor Yamaha Motors Europe, ki je, kot veste, glavna pisarna Yamahine distribucije za Evropo, tako da sem med drugim zadolžen tudi za vse produkte programa Marine, torej predvsem motorjev in v nekaterih državah tudi plovil. Z mojim prihodom na položaj direktorja smo nekoliko spremenili ustroj in pomembnost glavne pisarne, odločanje in postavljanje poslovne strategije smo tako bolj centralizirali. Delovanje Yamahe v Evropi je organizirano preko nekaj direktnih podružnic in nekaj zasebnih podjetij, kot na je primer ta v Zagrebu, ki skupaj zastopajo Yamaho na evropskem tržišču.

P.L.: Yamaha ima na Hrvaškem največji tržni delež pri prodaji izvenkrmnih motorjev, kako pa Yamaha stoji širše v Evropi in svetu?

F.L.: Če gledamo v svetovnem merilu, je v smislu produkcije Yamaha največji proizvajalec izvenkrmnih motorjev na svetu. Po državah in celo po regijah pa se situacija lahko zelo razlikuje. Tako ima na primer na največjem svetovnem trgu, ZDA, naš glavni tekmec Mercury Marine zelo velik delež …

Več si lahko preberete v novembrski izdaji revije Val navtika 244.