Intervju – Carolyn iz Havajev

Intervju – Carolyn iz Havajev

Val 224
AVTOR Samo Laharnar

Carolyn Annerud je izjemna, 63-letna gospa, ki je v svojem življenju doživela že marsikaj. Med drugim je zmagala na dirki s kamelami ter na sup deski že trikrat samostojno preveslala eno od najzahtevnejših preizkušenj – Molokai to Oahu Crossing. Je ženska, ki jo je doletela izjemna čast, da je 3 mesece preživela na Hokulei, tradicionalnem havajskem potovalnem kanuju, ki se je s 3-letne ekspedicije okoli sveta pred nekaj meseci vrnil na otok Oahu.

V življenju se nam marsikaj dogaja, je polno izzivov in od nas je odvisno kako se z njimi spopademo. Včasih smo v reševanju uspešni, nemalokrat pa smo primorani vajo ponoviti, da si lekcijo bolje zapomnimo. Vse preveč hitimo, živimo mimo sebe, a včasih se zavemo našega namena na tem svetu in namige, morda še tako neznatne, le prepoznamo.
Materialni svet nas ne gane, ponižno se prepustimo toku in razveseljujejo nas le občutki.
Ne mudi se več tako, vedno je vse tako kot mora biti in hitreje kot to spoznamo, lepši in bogatejši je svet okoli nas. Same po sebi se pričnejo dogajati krasne reči, ki nas vedno bolj presenečajo in osrečujejo.
In tako me je poklicala: ’Carolyn s Havajev tukaj, bi prišla čez par dni v Slovenijo, imaš čas?’ Seveda, sploh nisem razmišljal, saj ima vse, kar je povezano s Havaji v mojem srcu odkar pomnim posebno mesto. Pa ne le zaradi vodnih aktivnosti in pogledov, ki jemljejo dih, energija je tam namreč zelo posebna. Ljudje in njihov odnos do oceana, narave nas-ploh, družine, vrednot in tradicije. Vedno začutim povezanost s temi otoki, kot da sem tam nekoč že živel, morda kot riba v katerem od predhodnih življenj. Tokrat pa so prišli Havaji k meni, s Carolyn.
Takoj sva se ujela, pripravila nešteto scenarijev kako v kratkem času njenega obiska v Sloveniji videti čim več najlepšega, a še vedno imeti dovolj časa, da užiješ tisti trenutek, ki potem ostaja v tebi kot spomin za vedno.
Izpustili smo turistične kraje in se podali v pristno naravo, preveslali Bohinjsko jezero, mir-ni del Soče in Idrijce, s sup desko za trenutek skočili v velika korita Lepene, Carolyn pa tudi s skale direktno v ledeno Sočo.
Na obali naju je ujela nevihta, ki je v Mesečevem zalivu ustvarila prav posebno dramatičen ambient. Največji vtis pa je pustila Križna jama. Raziskovanje in veslanje po prvem jezeru, tudi v popolni temi, je bilo enkratno doživetje. Povprašal sem jo kaj jo je napeljalo na to, da je sedaj prav tukaj.

Carolyn, kako si se odločila obiskati prav Slovenijo?
Delam na urgentnem oddelku vojaške bolnišnice Tripler v Honoluluju. Imela sem zanimivega pacienta: upokojenega admirala »Zapa« Zlatopera, ki je tudi častni konzul Republike Slovenije na Havajih. Zelo dobro mu je uspelo »prodati« Slovenijo. Rekel je: »Moraš jo obiskati, preden vsi ostali ponovno odkrijejo to čarobno in čudovito deželo.«
Pa sem jo. In prav je imel. …

Več si lahko preberete v 224. št. revije Val navtika.