Intervju – Carla Demaria

Intervju – Carla Demaria

Val 233

Karizmatična in osredotočena Italijanka Carla Demaria je trenutno prva dama svetovne navtike. Rojena je bila v Torinu in je postala ne samo vidna predstavnica v navtični industriji, temveč tudi ena izmed najuspešnejših podjetnic v Italiji nasploh. Danes je predsednica uprave Monte Carlo Yachts, predsednica italijanskega navtičnega združenja Ucina in članica uprave Skupine Beneteau ter predsednica uprave Beneteau America. Njen urnik je zapolnjen s srečanji vidnih predstavnikov v gospodarstvu in politiki. V svojem »prostem času« pa, kot sama pravi, proda še kakšno plovilo iz linije Monte Carlo Yachts, ki prav letos praznuje deseto obletnico delovanja.

Njeni govori so vedno nabiti z emocijami. Uživa v delu z motornimi barkami in v navtični industriji, ki je bila leta zaradi zaprašenih delovnih hal in veliko tehničnih rešitev bolj v domeni moškega sveta. A kot sama poudari, je našla prave sodelavce in svoje vizionarske ideje pretvorila v eno najpomembnejših blagovnih znamk v navtični industriji, Monte Carlo Yachts. Težko je dobiti prosti termin v njenem do minutke nabitem urniku, a si je tokrat v luči sprememb in zaradi nakupa deleža v slovenskem podjetju Seascape s strani Skupine Beneteau le vzela nekaj časa za kratek ekskluzivni intervju za Val navtiko.

Danes, ob deseti obletnici MCY vidimo le uspehe, vendar pred desetimi leti in ob nastopu svetovne finančne krize ni bilo vse tako jasno, še manj pa verjetno, da se bo izteklo v vašo korist oziroma v korist podjetja, ki ga vodite?

CD: Res je, začeli smo v času, ko so tudi prepoznavne in dobro umeščene ladjedelnice v poslu začele čutiti učinke krize. Lahko bi se takoj ustavili, a nas je vodstvo Skupine Beneteau takrat podprlo in držali smo se začrtanih načrtov ter uspeli.

Sliši se neverjetno, vendar so bili najbrž tudi težki trenutki, čas za odločitve pa zelo kratek. Kako ste jih prebrodili, kaj ste naredili drugače od ostalih ladjedelnic?

CD: Seveda smo želeli ponuditi trgu nekaj drugačnega, a smo se takoj za tem vprašali, zakaj bi nekdo naše plovilo sploh kupil. Skupina Beneteau nam je pustila proste roke in na pobudo studia Nuvolari Lenard smo se nato vrnili nekako k osnovam motornih bark, k njihovemu bistvu, razlogu, zaradi katerega so grajene. Čeprav zveni enostavno, je bila v resnici to za vse vpletene težka naloga, saj nismo hoteli ravno mi pokvariti 120-letne Beneteaujeve tradicije v gradnji plovil. Odločeni smo bili, da bomo k tradiciji dodali inovativnost in sodobne prijeme. Pri tem so nam pomagali izredno motivirani zaposleni, zunanji sodelavci, pa tudi dobavitelji. V tem smislu je bila svetovna finančna kriza nekako v pomoč…

Več si lahko preberete v št. 233 revije Val navtika