Intervju – Bernard d’Alessandri

Intervju – Bernard d’Alessandri

Val223

Monaški jahtni klub je vedno igral vlogo povezovalca med športom in gospodarstvom v kneževini. Priljubljen Knez Ranier III. je vedel, da bo potrebno igralniški vsebini nekaj dodati, da bosta Monte Carlo in Monako še naprej atraktivna za petične in premožne goste. Navtični sektor, tedaj še v razvoju, je bil alternativa in v povezavi z edinim pristaniščem tudi logična odločitev kam se bo Monako usmeril. Na morje! To je tudi pogled, ki ga ima najraje generalni sekretar monaškega jahtnega kluba, Yacht Club de Monaco, Bernard d’Alessandri, s katerim smo na začetku pestre jadralne sezone sklenili zanimiv pogovor v prostorih matičnega kluba.

VN: Monaški jahtni klub, kjer se trenutno nahajamo, ni imel vedno sedeža v tej sodobni stavbi, ki jo je zasnoval arhitekt Lord Foster in kjer praktično čez celo leto potekajo aktivnosti?

BA: Res je, prej smo imeli prostore na drugi strani zaliva. Bolj skromne, a po dejavnostih je bil klub tudi pred letom 2014, ko smo dobili to prelepo stavbo, zelo aktiven v organizaciji različnih dogodkov. Predvsem se tukaj navezujem na mednarodne regate, takšne kot smo ji priča v teh dneh; La Belle Classe je dokaz, da imamo lastno zgodovino in se iz nje lahko kaj naučimo. …

VN: Jahtni klub Monako danes podpira jadralne aktivnosti, a še starejši je veslaški klub. Kako danes ti dve enoti funkcionirata pod isto streho?

BA: Ja, res je, imamo veliko aktivnosti na različnih nivojih. Vendar morate vedeti, da ima veslaški klub nekatere prostore v isti stavbi, a ne spada pod isti klub. Veslaški klub je starejši od našega, je praktično prvi klub, ki je nastal v Monaku. Kljub bližini prostorov pa vsak klub funkcionira popolnoma neodvisno, čeprav si med seboj v primeru potrebe tudi pomagamo.

VN: Za monaški klub na novi generaciji katamaranov s krili G32 in 60 čeveljski  IMOCA 60, tudi s krili, tekmuje vaš član Pierre Casiraghi, sicer nečak princa Alberta II. Kako vidite to promocijo kluba v tujini, saj z Nemcem Borisom Herrmannom dosegata izjemne rezultate v relativno kratkem jadralnem obdobju?

BA: Poglejte, Monaški jahtni klub je vedno stremel k inovativnosti in napredku, zato Pierrove aktivnosti podpiramo kolikor je v naših močeh in seveda smo z njegovimi rezultati izjemno zadovoljni. A to ni osamljena zgodba. Monako je bil vedno tudi kot navtična lokacija vizionarski. Že lata 1904 je bilo v Monaku organizirano tekmovanje s hitrimi motornimi čolni, kjer so se številni industrialci takrat predstavili s svojimi inovativnimi motorji z notranjim izgorevanjem. …

Več si lahko preberete v 223. št. revije Val navtika.