Intervju – Alenka Artnik

Intervju – Alenka Artnik

Val 224
AVTOR Samo Jeranko

Z Alenko Artnik sva se spoznala leta 2012. Bilo je tik pred njenim nastopom na bazenskem državnem prvenstvu v prostem potapljanju. Pristopil sem, ko je nekoliko živčno postopala levo in desno ob robu bazena. Dejal sem ji, naj se ne obremenjuje in le ponovi tisto, kar je že naredila na treningu. Hkrati pa sem ji z nasmehom na obrazu pripomnil, da je prava lepota prostega potapljanja v globinskih disciplinah. Nekaj minut zatem je postavila svoj prvi državni rekord. Štiri leta pozneje je svojo potapljaško kariero preusmerila v morje in osvajanje globin. Danes je Alenka Artnik trikratna svetovna in dvakratna evropska prvakinja ter lastnica dveh svetovnih rekordov. Kakšni sta njena športna in življenjska pot, si preberite v spodnjem pogovoru.

Tvoji rezultati v zadnjem letu so naravnosti izjemni. Postala si evropska in svetovna prvakinja ter temu dodala še zgodovinski potop na globino sto metrov. Kako se je tvoja pot potapljanja v globino sploh začela?

Leta 2015 sem svoje življenje posvetila prostemu potapljanju. Čeprav sem pred tem že štiri leta trenirala v bazenu in tam postavila številne državne rekorde, se je vse skupaj pričelo v Komiži na Visu. Tam sem se udeležila delavnice pod okriljem najboljše proste potapljačice vseh časov, Rusinje Natalije Molchanove. Vzela me je pod svoje okrilje in z menoj delila znanje različnih tehnik prostega potapljanja ter, morda še pomembneje, svojo življenjsko filozofijo. Po dveh tednih se je ta izkušnja bridko končala, ko je Natalija za nekaj dni odpotovala v Španijo in se tragično ponesrečila. To me je zelo potrlo, hkrati pa sem začutila nekakšno poslanstvo, da še bolj odločno vztrajam na svoji življenjski poti. Jeseni istega leta sem se preselila v Egipt, kjer sem v mestu Dahab pričela z resnimi in sistematičnimi treningi potapljanja v globino.

V Egipt si prišla kot odlična bazenska tekmovalka, a večini prehod iz bazena v morje ne uspe v takšni meri, kot je tebi. Sam vidim globinsko potapljanje kot eno najtežjih športnih panog, saj združuje tehnične elemente, sposobnost zadrževanja sape, moč, izredno gibljivost, sproščenost in samozaupanje. Kateri izmed teh elementov ti je vzel največ časa?

Na začetku vsekakor izenačevanje tlaka. Pred prihodom v Egipt se nisem uspela potopiti globlje od 60 metrov, saj me je zaustavilo izenačevanje. Tam pa sem postopoma pričela osvajati napredne tehnike izenačevanja, ki so mi hitro odprle vrata do večjih globin. Pol leta zatem sem se potopila na globino 90 m. …

Več si lahko preberete v 224. št. revije Val navtika.

photo by samo jeranko1

photo by samo jeranko2