Interviju: Dean Jelačin – Med valovi

Interviju: Dean Jelačin – Med valovi

Val 238
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec, arhiv Dean Jelačin

Deana Jelačina, urednika in voditelja oddaje Med valovi, edine tovrstne oddaje slovenskih televizij, sem lansko jesen srečal na pomolu v Piranu. Ob odpravi na snemanje oddaje, posvečene 20. obletnici, je bila hipoma sprejeta ideja o intervjuju. Čeprav je od tistega dne minilo že skoraj pol leta, sva se naposled le dobila v Kopru, le lučaj od nove stavbe Uprave za pomorstvo. Oddaja Med valovi je praviloma na sporedu enkrat mesečno in je v celoti posvečena morskim temam in ljudem, ki živijo z morjem in ob njem. Poleg odgovorov na pereča vprašanja se v oddaji Med valovi dotikajo tudi pomorske kulturne dediščine, navtike, ribištva, ekologije v povezavi z morjem, pomorstva in podvodnega sveta.

Oddaja Med valovi je lani septembra praznovala okroglih 20 let, z njo si tudi ti kot voditelj obeležil svoj delovni staž na nacionalnem mediju. Kaj je recept za tak uspeh?
DJ: Mislim, da imamo Slovenci zelo radi morje. Še bolj kot Primorci ga obožujejo Štajerci, Gorenjci, Ljubljančani. Vidim, da imam več pristašev na celini kot na Obali. Čim se morje pojavi na televiziji, ne zamenjajo kanala.

Morje torej povezuje Slovence.
DJ: Morje povezuje, a je tako, da imamo Primorci zelo radi sneg. Tu drži, da je lepše tisto, česar nimaš.

Ti tudi smučaš, ne?
DJ: Ja, in če me vprašaš, kaj imam raje: smučanje ali jadranje, grem raje na smučanje. (smeh)

Si tudi inštruktor smučanja?
DJ: Ne, ne. Sem v klubu in aktiven član, ampak trenutno bolj uživam v tem, da smučam, ne da učim druge. In kaj je, če se vrneva nazaj k osnovnemu vprašanju, recept za 20 let? Ne vem, še sam se čudim. Da mi je uspelo delati 20 let oddaje o 45 km naše obale, 46,60 km, če smo natančni, in še vedno najti nekaj novega … Ampak saj ti imaš enak problem. Tu si delimo usodo. Ti imaš mogoče to prednost, da predstavljaš barke, čemur se jaz izogibam, predvsem zato, ker je to povezano z oglaševalci. Na meni je, da reklamiram slovensko obalo, raje ne hrvaške in italijanske. To je še večji problem. Le redko grem kam zelo daleč.

Oddaja Med valovi je edina oddaja slovenskih televizij, ki je v celoti posvečena morskim temam. Kako izbiraš tematiko in kako pripravljaš prispevke?
DJ: Tekom 20 let se je to precej spreminjalo. Na začetku, ko sem jo jaz prevzel, je bila oddaja bolj monotematska, osredotočeni smo bili na eno stvar…

Kaj zanimivega nam je še zaupal Dean Jelačin si lahko preberete v aprilski številki revije Val navtika 238.