Internautica 2016

Internautica 2016

Val210
AVTOR Julijan višnjevec(jadrnice), Mitko Ivanovski (motorna plovila), Marko Čurin(gumenjaki)
FOTO Julijan višnjevec(jadrnice), Mitko Ivanovski(motorna plovila), Marko Čurin(gumenjaki)

Internautica – jadrnice

Slovenska navtična razstava Internautica je letos pokazala pravo okrevanja navtičnega področja tudi v Sloveniji. V tujini že kakšno leto, dve opazimo pozitiven trend in pospešen razvoj, a tudi v Sloveniji sije toplo sonce in veliko novih plovil je razvnelo številne obiskovalce, ki so imeli kaj videti. Internautica predstavlja navtične novosti pred začetkom sezone, poleg tega pa ima še pomemben vpliv na prodajo opreme in prodajo predvsem manjših plovil. Vsako leto pa se ob dogodku zvrstijo tudi številni spremljevalni dogodki, kot so tekmovanje SUP, regata starih bark, reševanje na morju. Pri Valu smo s sobotnim praznovanjem obeležili začetek praznovanja in 25. obletnico ustanovitve revije. Najbolj zaslužnim ter vztrajnim novinarjem smo podelili kristalna priznanja – kot majhno zahvalo za preteklo delo.

Plovila na razstavi Internautice niso vselej odraz navtičnega stanja, kajti prireditev, umeščena v spomladanski čas, poteka za vsemi večjimi svetovnimi prireditvami in je hkrati precej pred možnostjo predstavitev novosti, ki se »pregovorno« pripravljajo za Cannes oz. Düsseldorf. Tako na največji slovenski navtični razstavi vidimo večinoma jadranske premiere, kar je seveda dobro, saj so to plovila, ki se prvič predstavljajo v naši regiji. Med njimi smo tako videli plovila seafaring 44, bavaria 300 sport, overblue 44, Absolute navetta 52 fly, Cranchi zaffira 35 in pershing 70, med jadrnicami pa solaris 50 ter trimaran dragonfly 25. Za tiste kupce plovil, ki želijo biti takoj po uradni predstavitvi med prvimi lastniki novih plovil, so torej priročnejše razstave v tujini (slednji kupci, vsaj po mojem vedenju, take razstave tudi redno obiskujejo). Na teh sejmih lahko ponavadi vidimo celotno ponudbo plovil, za prodajo pa skrbijo zastopniki posameznih teritorijev oz. držav, ki so glede na zanimanje kupcev preko centralnega sistema povabljeni, da pokažejo plovila svojim strankam. Preprosto povedano, v kolikor se na tuji razstavi pojavi slovenski kupec, zaposleni v administraciji takoj pokličejo slovenskega zastopnika, ta kupcu predstavi plovila ter sklene posel. Moral sem razjasniti, zakaj na Internautici niso zastopane ladjedelnice in zakaj ni večine ponudb s trga. Nemogoče je, da bi se ladjedelnice predstavljale na vseh trgih z enako intenzivnostjo, z intenzivnostjo kot na največjih navtičnih razstavah.

Elanova prevlada med jadrnicami
Podjetje iz Begunj je omogočilo ogled vsega, kar premoreta njegovi blagovni znamki elan s športnim pridihom in impression, jadrnice za potovalne navdušence. …

 

Internautica 2016 – motorne barke

PO DOLGEM ČASU BOLJ ŽIVAHNO IN SPODBUDNO

Internautice, enaindvajsete po vrsti, se bomo zagotovo spominjali kot razstave, kjer so prodajalci in kupci imeli na obrazih bolj vesele obraze kot v preteklih letih. Opaziti je bilo bolj sproščeno vzdušje in navdušenje nad morskimi dogodivščinami. Svetovno »premiero« je imel domači, obetajoči izdelek seafaring 44, pomembnih pa je bilo tudi nekaj predstavitev slovenskih izdelkov, kot sta Absolute navetta 52 in pershing 70.

Obisk letošnje Internautice je bil po dolgem času bolj prijeten in obetaven. Očitno je kriza, ki »rovari« od leta 2008, pustila neprijeten in neugoden občutek med zastopniki plovil ter kupci. Lanska in letošnja gospodarska rast sta spomnili marsikatere ljubitelje plovil, da je tudi zabava na morju zaželena in možna. Prodajalci so opazili bistveno večje zanimanje, kupci so bili vztrajnejši in želeli so izvedeti več podrobnosti. A šele ob koncu leta bomo videli, ali bo ta trend tudi finančno uspešnejši.

Svetovna premiera domačega seafaringa 44
Med premierami si zagotovo zasluži priznanje domači novinec, seafaring 44, ki smo ga v Valu že preizkusili. Tudi sam sem ga preizkusil in bil navdušen nad osnovno zamislijo, izvedbo ter odličnimi zmogljivostmi. …

 

INTERNAUTICA 2016 – Gumenjaki

Internautica 2016 je za nami. Ugotavljam, da je v segmentu plovil, ki jih spremljam, opazen velik napredek v primerjavi z lanskim letom: več plovil v vodi, bolje pripravljeni prodajalci, ki so povedali veliko različnih informacij. Manjkalo je nekaj zastopnikov in prodajalcev, a verjetno moderna tehnologija, kot je internet, zadošča za prodajo. Po mojem skromnem mnenju je plovilo treba predstaviti – da ga kupec lahko otipa in se tako lažje odloči za nakup.

Podjetje BWA, ki izdeluje gumenjake dolžine 2–13 metrov, se je tokrat predstavilo na kopnem z dvema različicama, gt 26 in gt 18, v vodi pa z različico gt 22 in novim motorjem Suzuki DF 200. Pri podjetju Vrtinc Navtika d. o. o. iz Ljubljane, kjer te čolne tudi izposojajo, so za letošnjo sezono pripravili popolnoma prenovljeno floto gumenjakov BWA v kombinaciji z motorji Suzuki in Honda.
Podjetje AS Boats iz Frama pri Mariboru je na ogled postavilo gumenjake ukrajinskega proizvajalca BRIG. V veliki ponudbi pomožnih čolnov z mehkim dnom in večjih »bratov« s poliestrskim dnom je na razstavnem prostoru izstopala različica eagle 650 s Suzuki DF 200 ATL zadnje generacije. Čoln je prostoren in novih, modernih barv, ki bodo navdušile še tako zahtevnega navtika.
Največ gumenjakov različnih modelov Grand so na letošnjo Internautico nedvomno pripeljali iz podjetja Moto nautika d. o. o. iz Miklavža na Dravskem polju pri Mariboru. Kanadsko‑ukrajinska zveza je znana že s prejšnjih testov tega proizvajalca v naši reviji. Tokrat smo našteli 17 različnih modelov: od najmanjših pomožnih čolnov do 6,5 metra dolge različice, namenjene preživljanju lepih trenutkov na morju in plovbi na daljše razdalje. Podjetje Moto nautika je pooblaščeno za prodajo izvenkrmnih in notranjih motorjev Yamaha – podjetje je ponudilo tudi sejemske popuste za kombinacijo gumenjaka Grand in motorja Yamaha. …

Več si lahko preberete v 210. št. revije Val navtika.