Internautica 2009

Internautica 2009

Val 140

Kljub gospodarski krizi pogled uprt naprej

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Obmorskemu dogajanju na slovenski obali daje pomemben in zdaj že nepogrešljiv pečat tudi navtična razstava imenovana Internautica. Tradicionalna majska prireditev privablja številne obiskovalce, česar so seveda veseli razstavljalci, ki tam razstavljajo, saj tako pridejo v neposreden stik s kupci, ti pa z razstavljenimi predmeti. In na koncu te verige zadovoljstva smo tudi novinarji in seveda organizatorji.

Letošnja Internautica je potekala v zaostrenih gospodarskih razmerah, ki vladajo v svetu in to se je prireditvi poznalo. Ne toliko na prvi pogled ampak pri podrobnejšem ogledovanju eksponatov. Manj navtično izobraženi kakšne posebne razlike niso opazili, saj je bil razpoložljivi razstavni prostor domala v celoti zapolnjen. Na tem mestu gre organizatorjem pohvala, da so v kriznih časih uspeli sploh napolniti sejem in tako zadovoljiti obiskovalce. Če na sejmu ni bilo toliko novosti kot prejšnja leta, pa seveda niso krivi oni niti zastopniki za plovila in opremo. Vsi ti so namreč vezani na svoje principale in na vsebino, ki jo jim ti ponujajo.

Kaj vse je bilo mogoče videti, v nadaljevanju, tu zapišimo še, da je prireditev ohranila dokaj visoko raven predstavitve, obsejemske dejavnosti pa so tudi potekale tekoče in so dopolnjevale vsebino razstave. Nekaj mnenj razstavljalcev so zabeležili naši novinarji, ki na naslednjih straneh revije v sliki in besedi na kratko obujajo spomin na dogodek.

Začnimo s kratkim pregledom jadrnic, ki jih je bilo manj kot lani, čeprav so bile zastopane skoraj vse pomembne blagovne znamke, ki delujejo v Sloveniji. Najbolje je bil predstavljen Elan, kar je tudi prav. Novih modelov sicer ni bilo, kar smo tudi pričakovali, glede na to, da so bili v zadnjih dveh letih zelo dejavni pri bogatitvi svoje flote. Ob pomolu so se letos zibale elan 380, elan 410, elan 450 in elan 514 impression. Zanje je bilo kar dosti zanimanja med domačimi kupci, izvedeli pa smo tudi, da obstaja povečano zanimanje kljub krizi tudi v tujini.

Zelo dobro je bil v »domačih« vodah zastopan tudi Dufour; Jonathan Yachting je predstavil tri že znane modele, dufour 325, dufour 44 in dufour 485. Na krizo so pripravljeni tudi oni, kupcu se mislijo približati z različnimi ugodnostmi pri nakupu, še vedno je privlačna oblika charter management.

Posebnost pri jadrnicah, ki jih ponavadi označujemo z oznako motorne jadrnice, je bila nauticat 441. Vrhunska kakovost te skandinavske jahte je že prislovična, to da je zaplula tudi v naše vode, pa je pozitiven znak in dobrodošla obogatitev.

Iz Danske prihajata jadrnici, ki sta bili poseben magnet za jadralce; X 34 in XC 42 sta sicer dokaj različni po zasnovi in konstrukciji, za obe pa je značilna visoka raven kakovosti. O manjši smo že pisali, večjo pa bomo podrobneje predstavili v prihodnji številki.

Največja razstavljena jadrnica je bila hitra jahta zdaj že uveljavljene blagovne znamke shipman. Dobrih 19 metrov dolga shipman 63 je namenjena najbolj petičnim jadralcem, katerih premoženje se meri v stotinah milijonov dolarjev.

Drugi francoski izdelovalec jadrnic je bil Jeanneau, ki je prek svojega zastopnika Euromarine iz Izole razstavil bralcem Vala že znano jeanneau 42i. Tipična potovalna jadrnica je sodobno in dopadljivo oblikovana.

V dobršni meri slovenski izdelek (kar se znanja in kapitala tiče) sta bili jadrnici salon 34 in salona 37, prva pa je celo postala slovenska jadrnica leta. O obeh smo podrobneje pisali in se navdjuševali tako nad kakovostjo kot plovnimi lastnostmi. Še najmanj morda nad ceno!

In že smo pri koncu ali pa na začetku, kakor vzamete. Bavaria 35 je bila ena tistih redkih resničnih novosti, kar se jadrnic tiče. Podrobneje jo predstavljamo v tej številki, tu zapišimo le, da gre za prvi izdelek te bavarske tovarne, odkar so jo prevzeli Amerikanci. Z vsemi posledicami vred …