Internautica – 15 let

Internautica – 15 let

Val 150

Kratek pogvor z Jurijem Korencom

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Petnajsta Internautica je mimo. Kako bi ponazoril razvoj sejma v teh petnajstih ponovitvah?

Jurij: “Če se spomnim prve Internautice, potem seveda preprosta primerjava z današnjo prireditvijo skoraj ni mogoča. Takrat, pred petnajstimi leti, je bila seveda najbolj pomembna ideja in volja do premagovanja različnih ovir in predsodkov. Vse, kar je ostalo skupnega današnji prireditvi, je morda odnos do projekta in vztrajanje na začrtani poti ter seveda vizija in novi razvojni cilji. Izoblikovala se je pomembna navtična blagovna znamka, ki jo še naprej skušamo čim bolj krepiti. Na jadranski obali je bila Internautica prvi resen projekt te vrste, ki se je z vztrajnim in sistematskim pristopom v petnajstih letih izoblikoval v prepoznavno navtično razstavo. INTERNAUTICA je postala zaupanja vredna blagovna znamka, ki ima danes poseben pomen v navtični industriji in turizmu ter je za seboj v letih razvoja potegnila kar lepo število posnemovalcev in je torej na nek način pripomogla tudi k razvoju te dejavnosti v regiji.”

Kakšna je situacija zdaj, ko časi niso več tako prijetni?

Jurij: “Globalnemu fenomenu gospodarske krize se ne more izogniti nihče. Prepričan sem, da bi bil razvoj Internautice mnogo lažji in hitrejši, če bi bili še vedno takšni časi, kot so bili recimo leta 2008, ko smo beležili rekordne rezultate. Kljub vsemu pa moram priznati, da smo tudi z letošnjimi rezultati zadovoljni. Predstavljenih je bilo veliko zanimivih novosti ter premier domačih izdelovalcev in tujih gostov. Internautica ni le razstava, trudimo se, da bi ustvarili prijazen dogodek, ki svoje obiskovalce razveseli z raznolikim programom. Seveda v teh časih ni mogoče zagotoviti, da bi bili na Internautici predstavljeni prav vsi vodilni svetovni izdelovalci, vendar je prisotnost pomembnejših blagovnih znamk zagotovljena. Obiskovalci so kljub neprijaznemu vremenu lahko videli in spoznali vrsto novih plovil ali izdelkov, ki so povezani z morjem in preživljanjem prostega časa v tem okolju. V okviru prireditve je bil pripravljen tudi obsežen prodajni program različne športne in navtične opreme. Prepričan sem, da po posebnih privlačnih cenah, saj je bilo število kupcev veliko.

Internautica je vsekakor dogodek, ki ponuja različne oblike informacij, dogodkov in programov navtične vsebine. Med drugim se organizatorji vedno potrudimo, da v vsebino prireditve umestimo tudi nekaj umetniških, izobraževalnih in strokovnih prireditev ter posvetov. Tako je bilo tudi letos. Glavni obiskovalci prireditve smo seveda Slovenci, precej gostov pa prihaja iz sosednje Italije, Hrvaške ter drugih evropskih držav. Slovenci smo nedvomno navtični narod, saj smo med drugim tudi pomembna turistična navtična sila, od katere je zelo odvisen uspeh turistične sezone v regiji.”

Kakšni so načrti za prihodnost?

Jurij: “Obseg prireditve želimo v prihodnosti razširiti in načrtov nam preprosto ne sme zmanjkati. Že nekaj časa upamo in se trudimo pridobiti razstavljalce oziroma izdelovalce tako imenovanih megajaht, želeli bi boljši odziv razstavljalcev s področja podvodnih športov, navtičnega turizma, torej tudi s področij, ki niso nujno povezana z globokimi žepi, kar marsikdo napačno povezuje z navtiko. Letos smo ob koncu prireditve opravili posebno raziskovalno anketo med vsemi razstavljalci in med drugim dobili pozitiven odziv na idejo, da bi prihodnje leto Internautico organizirali za obiskovalce dva vikenda, v dneh petek, sobota in nedelja, medtem ko bi bila med tednom prireditev za javnost zaprta, razstavljavcem pa bi v okviru razstavnih površin ponudili možnost organizacije posebnih predstavitev in dogodkov, za katere časa običajno zmanjka. Kaj več bo o stanju v mednarodni organizaciji organizatorjev navtičnih razstav, IFBSO, znanega po junijskem kongresu v Čikagu. Po prvih podatkih, ki prihajajo, se položaj počasi stabilizira in v prihodnjih letih lahko ponovno pričakujemo pozitiven razvoj navtičnih razstav”.

Jurij, hvala in še veliko uspešnih Internautic ti želimo!