Intercruiser 28

Intercruiser 28

Val 163

Potovanje v nizozemskem slogu

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Intercruiser 28 je eden izmed večjih predstavnikov nizozemske ladjedelnice Interboat, ki smo jo obiskali letos spomladi, hkrati pa je tudi meni osebno eden bolj simpatičnih, saj se mi zdi dobra kombinacija elegance in uporabnosti.

Ladjedelnica Interboat je sicer bolj znana po svojih sloepih, ki so zlasti na Nizozemskem zelo priljubljeni in res je plovba po kanalih s temi odprtimi čolni in opazovanje mostov in brezhibno urejenih hiš posebno doživetje.

Intercruiser 28 je značilni predstavnik nizozemske arhitekture plovil, katerih zaščitni znak je debela vrv, napeta okoli trupa z odebeljenim delom na premcu. Ta vrv je bokobran, saj so prehodi pod mostovi precej ozki, promet pod njimi pa je gost, zato se pogosto zgodi, da se čolni med seboj malce dotaknejo ali pa se dotaknejo stene pod mostom. V obeh primerih vrv dobro opravlja svojo vlogo.

Intercruiser 28 izžareva eleganco in tradicijo države z eno najdaljših in najbolj znamenitih pomorskih zgodovin na svetu in tudi kakovost njenih izdelkov. Nizozemska je dežela, ki splovi najbolj razkošne in največje jahte in ladje, enako kakovost pa lahko pričakujemo tudi pri manjših plovilih.

Interboat je eden največjih izdelovalcev sloepov za domači in britanski trg, intercruiser pa je stopnica višje v njihovi filozofiji. Pravkar so na sejmu v Amsterdamu predstavili novi potovalni model, intercruiser 35, ki je na domačem trgu požel veliko zanimanja, upamo pa, da ga bomo imeli tudi pri nas priložnost preizkusiti in si ga natančneje ogledati.

Intercruiser 28 predstavlja enega primernejših modelov za naš trg, predvsem zaradi razporeditve in koncepta. Za dopustovanje na Jadranu bi si s seznama dodatne opreme vsekakor omislil prho na krmi, grelec podpalubja, premčni potisnik za lažje manevriranje in priključek za obalno elektriko. Temu bi dodal še bimini za zaščito pred soncem in morda še kakšno malenkost in že smo nared za križarjenje.