Intercruiser 27 cabin

Intercruiser 27 cabin

Val 159

Interboat

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

V začetku aprila smo se odzvali vabilu podjetja Defens d. o. o. in se podali na Nizozemsko, natančneje v Loosdrecht, ki je od Amsterdama oddaljen 28 km. Podjetje Defens se je na slovenskem trgu uveljavilo s prodajo poljskih čolnov Atlantic Marine, zdaj pa bodo slovenski, hrvaški in italijanski trg potipali z elegantnimi čolni izdelovalca Interboat, ki je na Nizozemskem eden vodilnih izdelovalcev tako imenovanih sloepov (odprtih čolnov), namenjenih plovbi po tamkajšnjih kanalih, saj jih samo za nizozemski trg izdelajo preko 200 na leto. Ob tej priložnosti smo obiskali tudi njihovo izdelavo v 120 km oddaljenemu Zwartsluisu, kjer smo videli tudi novi cruiser intercruiser 35 v nastajanju. Ta bo predvidoma pripravljen do sejma HISWA v mesecu septembru. Ogledali smo si vse faze nastanka plovila, od ročnega valjanja gelcoata pa vse do izdelave tikovine za palubo. Plovila nastajajo ročno, nikjer ni nobenega avtomatiziranega sistema, prav tako pa ročno valjajo smole.

Na jezeru, ob katerem stoji njihov razstavni salon, smo preizkusili 7 plovil, med njimi tri cruiserje. Kot prvega bomo pod drobnogled vzeli model 27 cabin, ki morda še najboljše predstavlja filozofijo plovbe po nizozemskih kanalih in je nekakšen križanec med odprtimi sloepi in resnejšimi potovalnimi čolni.

Morda smo zopet pri razbijanju stereotipov, saj so nekateri mnenja, da plovila, grajena za kanale, ne plujejo dobro po morju, a to so v veliki meri negirali že Linssni, ki veselo plujejo po Jadranu že vrsto let. V tem primeru še toliko lažje, saj je plovilo v polizpodrivnem načinu plovbe precej bolj stabilno v svoji smeri in po testu lahko zapišem, da ni razloga, da jim ne bi zaupali plovbe po Jadranu. Prav nasprotno, to so težka plovila, ki so dobro uravnotežena ter odlično zgrajena in varna.