Intender 770

Intender 770

Val 169

Interboat

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Lansko poletje smo objavili serijo prispevkov o nizozemski ladjedelnici Interboat in o njihovih sloepih in potovalnih čolnih. Ostal nam je intender 770, ki je večji brat modela 660, serija pa je pravkar dobila tudi najmanjšega brata, intender 640.

Čolni znamke Interboat so značilni predstavniki nizozemskih sloepov z narebrenim trupom polizpodrivnega ali izpodrivnega tipa ter znamenito vrvjo okoli roba palube. Testni čoln je imel namesto vrvi gumijasto obrobo, za katero je treba doplačati, pa še ni tako lepa kot vrv. Verjetno je bolj vzdržljiva kot vrv, a pri nas je ne bomo potrebovali kot bokobran, ampak le kot okras.

Testni intender 770 je bil opremljen z Volvo Penta dizelskim motorjem D3 160 s 118 kW, ki je čoln pognal do najvišje hitrosti 23,5 vozlov (43,5 km/h). To je najmočnejša različica, izberemo pa lahko tudi šibkejši Volvo Penta D3 110 ter tri- in štirivaljna Vetusova dizelska motorja s po 24 in 38 kW. Obljubljene najvišje hitrosti s temi motorji so 15, 19 in 34 km/h. Če izberemo najmočnejšo različico v kompletu, dobimo še hidravlični krmilni sistem, večji (200-litrski) rezervoar za gorivo in elektronsko prestavno ročico.

Intender 770 je odlično izdelan sloep, ki ga je naravnost čudovito videti na nizozemskih kanalih, lepo pa bi se podal tudi v nam bližnje lagune ob severni italijanski obali.