Inovativna zavezništva – Preplet tehnoloških dosežkov in jadralnih presežkov

Inovativna zavezništva – Preplet tehnoloških dosežkov in jadralnih presežkov

Val 230

Čeprav nekatera tehnološka podjetja na prvi pogled nimajo veliko skupnega s športom, ga lahko skozi sponzorske dogovore spretno izrabijo za promocijo svojih storitev. Na največji slovenski tehnološko-poslovni konferenci Microsoft NT sta konec maja podobno partnersko sodelovanje sklenila tudi Maxi Jena in izolsko podjetje Dinit Card Services. Slednje bo za jadralno ekipo iz Kopra razvilo posebna očala, ki bodo na steklo projicirala smer in jakost vetra, podatke o razdalji ter druge koristne parametre, s pomočjo katerih se bo krmar lažje odločal o nadaljnjih manevrih. 

Šport in tehnologija se od nekdaj odlično dopolnjujeta, plod njunega sodelovanja pa so številne na podatkih temelječe rešitve, ki optimizirajo delo športnih organizacij, izboljšujejo predstave tekmovalcev in krepijo strast navijačev. V jadranju je priložnost produktivnega partnerstva prvi prepoznal proizvajalec programske opreme SAP, ki je z analitiko najprej popestril jadralno serijo Extreme, pet let pozneje (maja 2017) pa postal tudi uradni tehnološki partner mednarodne jadralne zveze World Sailing.

V letošnji sezoni je na regatah svetovnega pokala s sledilnimi napravami beležil hitrost vseh sodelujočih jadrnic, meril prejadrano razdaljo sleherne ekipe in izračunaval optimalen kurz, kar je trenerjem pa tudi medijem pomagalo pri analizi nastopov. Poleg tega so prizorišča opremili s številnimi senzorji za veter, vse skupaj pa grafično prikazovali v 3D tehnologiji na spletu, kar je korenito spremenilo način sledenja jadralnemu športu.

Tehnologija v službi ekstremnega jadranja

Pri dirki okoli sveta Volvo Ocean Race so se odločili iti še nekoliko dlje. K odmevni in tržno zanimivi prireditvi so pristopili z razmišljanjem, da je identična oprema posadk nadvse predvidljiva ter se posledično posvetili fiziološkemu preučevanju akterjev. Pri brutalnih vzdržljivostnih preizkušnjah se namreč ključ do uspeha skriva v sposobnosti lastnega napredovanja in premagovanja svojih slabosti, zato so članom ekipe AkzoNobel nadeli Garminove ure z biometričnimi senzorji in pričeli spremljati odzivanje njihovih teles na različne stresne situacije.