Ile des Embiez

Ile des Embiez

Val 160
AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Velika navtična podjetja izbirajo za predstavitev novih modelov plovil dokaj raznovrstne kraje. Francozi najraje francoske, čeprav to ni pravilo. No, letos je navtični velikan Beneteau evropske novinarje povabil na otoček, imenovan Ile des Embiez, in tako se je dvočlanska posadka Vala marca odpravila na Azurno obalo, od koder vodi kratka, manj kot miljo dolga vodna pot na dva otočka, imenovana Ile des Embiez in Bendor. Bila sva na moč radovedna, kako bo videti prireditev, in po štirih dneh nisva bila razočarana.

Najprej beseda o skupinskih testiranjih na morju, ki jih za novinarje in/ali zastopnike in prodajalce plovil organizirajo velika navtična podjetja. Beneteau, Jeanneau, Hanse in še kdo imajo že vrsto let navado, da širšo paleto plovil, ki jih izdelujejo, predstavijo na istem dogodku, ki je namenjen samo testu plovil. Za novinarje je to enkratna priložnost, da spoznajo nove modele, za podjetje pa seveda odlična reklamna poteza.

Takšna nekajdnevna srečanja so torej z novinarskega stališča zelo dobrodošla. Na njih se namreč seznanjamo z modeli, ki bi jih sicer na test dobili veliko pozneje, nekatere pa sploh nikoli. Skupinska testiranja so hkrati tudi priložnost za izmenjavo mnenj in pogledov s kolegi iz drugih držav in tudi to je zelo koristno. Edina slaba stran takšnih srečanj je ta, da občasno na plovilih vlada precejšnja gneča in da jih je težko imeti samo zase. Če na srečanje pride 20, 30 ali več povabljenih, si je včasih kar težko zagotoviti dobro priložnost za fotografiranje, na primer. A to pomanjkljivost nadomestijo plusi, ki jih takšne prireditve prinašajo.

Ile des Embiez sta v bistvu za dva otočka v zasebni lasti, saj ju je leta 1958 kupil svetovno znani vinar in mogočni poslovnež Paul Ricard. Največji od otočkov nosi močan njegov pečat, saj ga je na neki način sam ustvaril, in sicer tako, da ga je pogozdil, poselil z razkošnimi apartmaji in infrastrukturno opremil. Obalni del je ves opremljen z razkošnimi barvnimi panoji, ki nazorno opisujejo življenje izjemno in vsestransko kreativnega moža. Paul Ricard ni bil le vrhunski vinar, ampak se je v svojem 88 let dolgem življenju ukvarjal s slikarstvom, pisanjem, ustvarjanjem filmskih in gledaliških predstav, ob vsem pa je bil izjemno ekološko ozaveščen in je poskrbel, da sta opustela otočka zacvetela in se odela v bujno zelenje. Danes sta to zelo priljubljeni počitniški točki, ki sta le streljaj oddaljeni od Azurne obale. Nanju iz mesteca Le Brusc vodi trajekt, toda v glavnem prepeljuje le ljudi, avtomobili so tam manj zaželeni, čeprav ne prepovedani.