ICE 52 RS – serijsko izvenserijska različica

ICE 52 RS – serijsko izvenserijska različica

Val 238
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Hitra pod jadri in udobna Ice 52 se rada spogleduje z regatnimi polji. Tuja pa ji niso niti poletna pohajkovanja po Sredozemlju, zato se je na našem testnem seznamu uvrstila zelo visoko. Zgrajena po visokih standardih in s kakovostnim pohištvom ter opremo je po filozofiji nadaljevanje 33-čeveljske različice, ki smo jo prvič videli že leta 2014. Čeprav se Ice 52 oblikovno nanaša na povečano 33-čeveljsko različico, je udobje in občutek na njej, kot bi bili na 60-čeveljski jadrnici.

Oblikovna kuhinja

Recept za uspeh se zdi enostaven, če imaš pred sabo jadrnico, kot je Ice 52. Svetovno priznani navtični arhitekt Umberto Felci je načrtoval jadrnico po željah naročnika. Povelje je velevalo, naj bo jadrnica hitra, a obenem udobna, z možnostjo udeležbe na regatah in zakaj ne, tudi zmaga naj včasih. Sliši se preprosto, a je vendarle v resnični zgodbi treba še kaj dodati; predvsem znanje pri gradnji plovil in veliko mero natančnosti pri čisto vseh opravilih v ladjedelnici. Svoj simpatično-iskrivi slog s pikolovsko natančnostjo je po prevzemu ladjedelnice Ice Yachts, ki ima bogato zgodovino, dodal njen novi lastnik, Marco Malgara.

Ice Yachts

Ladjedelnica iz Padske nižine se je uspešno prebila na trg razkošnih hitrih jadrnic v velikostnem razredu 33–72 čevljev, če tokrat ne omenjam projektov v predalu z 82 in 100 čevlji. Marco Malgara, ki je za krmilo ladjedelnice poprijel v njenih najtežjih letih, takoj po svetovni finančni recesiji, je okoli sebe zbral strokovnjake in se lotil temeljite prenove delovnih procesov, predvsem pa ponudil trgu nekaj posebnega, narejenega po meri z občutkom za podrobnosti. Prav slednje pomenijo pri lastnikih jadrnic, ki so z dodatno opremo vredne okoli enega milijona evrov, odločilno razliko. Taki kupci ne gledajo velike serijske proizvodnje, temveč nekaj posebnega z vidika plovnih in jadralnih sposobnosti, a vselej z mero dobrega okusa in udobja…

Več si lahko preberete v aprilski številki revije Val navtika 238.