Hyundaijev danes za druge jutri

Hyundaijev danes za druge jutri

AVTOR Željko Purgar

Hyundai postaja eden najbolj vsestranskih in prodornih avtomobilskih ponudnikov. Ob tem je vse bolj prepričljiv na odločilnih področjih za prehod v nizkoogljično in brezogljično družbo.
Proti kupcem vozi novi santa fe. Slednji ni le narejen po najnovejših merilih, marveč številnim modnim, športnim terenskim avtomobilom merila tudi postavlja. Z drznimi zunanjimi potezami, značilno šesterokotno masko motorja in žarometi izstopa s prefinjeno dinamičnostjo. Tehnična dovršenost in popolna opremljenost zaokrožata njegovo veljavo in ga postavljata kot enega izmed najbolj prepoznavnih zastavonoš znamke. Novi hyundai za aktivno preživljanje prostega časa, udobno avtocestno vožnjo in ležerno vožnjo po mondenih krajih si lahko omislimo z dvo- in 2,2-litrskim dizelskim motorjem ter bencinskim, 2,4-litrskim štirivaljnikom z neposrednim vbrizgom goriva. Manjši dizelski doseže največjo moč 110 kW (150 kW) in največji navor 383 Nm, večji pa 147 kW (200 KM) in največji navor 440 Nm.
Med številne sisteme elektronske podpore in pomoči vozniku sodi tudi sistem ATCC. Sistem dopolnjuje delovanje elektronskega programa stabilnosti. Njegovo delovanje se z nadzorovanim zaviranjem notranjih koles ob sočasnem prenosu navora na zunanji kolesi sproži prej kot delovanje ESP. Sistem za preprečitev naleta, sistem samodejnega uravnavanja varnostne razdalje, sistem nadzora mrtvega kota, sistem za uravnavanje vožnje znotraj voznega pasu in sistem samodejnega zasenčenja žarometov so le del izjemno bogatega nabora najsodobnejših varnostnih rešitev. Od pametnih prtljažnih vrat, ki se odprejo samodejno, do vrhunskega avdio sistema, imenovanega infinity premium – novi santa fe uporabnike resnično razvaja z najvišjo stopnjo udobja.
Najnovejši športni terenec dokazuje, do kje seže Hyundai na področju klasične avtomobilske ponudbe. Popolna novost v ponudbi, ki se bo na slovenske ceste zapeljala proti koncu letošnjega poletja, bo pričela povsem novo poglavje v zgodovini znamke. Ioniq uvaja kar tri stopnje elektrifikacije, od hibridnega pogonskega sklopa do popolnega, baterijskega električnega avtomobila. Med njima bodo kupci lahko izbrali še tretjo možnost, tj. priključni hibrid. V tem vrstnem redu se bodo od avgusta dalje pripeljali tudi na slovenski trg.

Več si lahko preberete v 208. št. revije Val navtika.

Hyundai_05