Hyundai ioniq hybrid impression

Hyundai ioniq hybrid impression

Val218

Od sledilca do postavljavca meril

AVTOR Željko Purgar
FOTO Željko Purgar

 

Ioniq je avtomobil, s katerim Hyundai dokončno jemlje slovo od vloge sledilca, saj z nizkoogljičnim trojčkom v marsičem postavlja merila v sodobnem avtomobilskem svetu. Električni avtomobil, priključni hibrid in hibrid sestavljajo avtomobilsko družino z različnimi stopnjami elektrifikacije pogonskih sklopov, med katerimi je hibrid postavljen na izhodišče celovitega pristopa postopnemu razogljičenju prometa. Ob tem ima z najnižjo stopnjo elektrifikacije pogonskega sklopa največji prodajni potencial.

Hibridni pogonski sklopi delujejo po svojevrstnem jojo principu. Ob pojemkih, še bolj ob zaviranju pretvarjajo kinetično energijo vozila v gibanju v električno energijo in jo shranjujejo v baterije. Ob izključno mehanskem zaviranju bi se energija s segrevanjem zavor izgubila v okolje. Ob speljevanju in pospeševanju pa prav ta, v baterijah shranjena energija, pomaga zmanjšati porabo goriva. Samo na električni pogon lahko vozilo sorazmerno počasi vozi v mestu. Ob vožnji po avtocesti, ko je potrebno sorazmerno malo energije za ohranjanje hitrosti vožnje, pa lahko ioniq vozi izključno na elektriko do hitrosti 120 km/h. Že ko se avtocesta rahlo spušča, mehanski motor miruje tudi ob največji dovoljeni hitrosti, 130 km/h.

Za izrabo vseh prednosti hibridnega motorja mora voznik prilagoditi slog vožnje. Hibridna pogonska tehnologija namreč ni čarobna palica, da bo avtomobilom tistih, ki neizprosno potiskajo stopalko za plin, samodejno zmanjšala porabo goriva. To je učinkovita tehnologija za vse, ki jo znajo izrabiti. Ob speljevanju prepustiti, da električni motor opravi poglavitni del posla, ob vožnji z višjimi hitrostmi pa stopalko za plin vedno obremenjevati do te mere, da zmore svoje dodati tudi elektrika, če pri vožnji že nima pobude. Kdor ima občutek in ujame ritem učinkovitega pretoka in pretvarjanja energij, lahko odločno zmanjša porabo goriva v primerjavi z izključno na bencin gnanimi avtomobili. Hibrid je lahko učinkovitejši tudi v primerjavi z dizelskim avtomobilom, ob tem da v primerjavi z avtomobili na plinsko olje zagotavlja vsestranske okoljske koristi. …

Več si lahko preberete v 218. št. revije Val navtika.

ioniq_07 - Kopija

ioniq_08

ioniq_06 - Kopija

ioniq_09