Hvar

Hvar

Val 169
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Hvar je priljubljena turistična destinacija v srednjem Jadranu, ki si je svoj sloves pridobila predvsem zaradi prijetnega podnebja. Seveda na otoku ne manjka lepih plaž, obraslih z borovim gozdičkom, vinogradov, nasadov oljk in aromatičnih rastlin, med katerimi izstopa prav sivka. Dodaten pečat otoku daje istoimensko mesto Hvar in druga naselja na otoku s številnimi arhitekturnimi in umetniškimi spomeniki, ki že sami po sebi govorijo o bogati umetniški preteklosti in gospodarskih povezavah.

Otok Hvar se kopa v soncu

Otok Hvar se v geografskem smislu nahaja med Bračem, Visom in Korčulo. Površina otoka meri skoraj 300 km2, njegova posebnost pa so pravzaprav v naravnem smislu število sončnih dni oziroma kar ur, natančno 2.800 ur letno. Primat nima le med jadranskimi otoki, ampak sodi v sam evropski vrh. Še ena posebnost loči Hvar od drugih otokov, in sicer, da ga obiskujejo turisti skozi vse leto.

Zgodovina

Zgodovina otoka govori, da je bil naseljen že v zgodnjem neolitiku, o čemer pričajo številni dokazi, kot je kamnito orodje, orožje in drugi pripomočki, najdeni v mnogih jamah po otoku. Ostanki in najdbe govorijo o pomembnih naseljih tudi iz ilirske dobe. V letih od 386 do 385 pred našim štetjem so Grki ustanovili dve mesti: Faros (današnji Stari Grad) in Dimos (današnji Hvar). Leta 219 pred našim štetjem so otok z zmago nad ilirskim vojskovodjem Demetrijem Hvarskim zavzeli Rimljani. V 7. stoletju so se začela na Hvaru naseljevati slovanska plemena, potem pa je otok zamenjal številne gospodarje. Med njimi Bizantinsko cesarstvo, Beneško republiko, ogrsko-hrvaške kralje, hrvaške kralje, bosanskega kralja Tvrdka I., Hrvoja Vukšića in Dubrovniško republiko. Najdlje je Hvaru vladala Beneška republika – od leta 1420 do leta 1797, ko je Hvar pridobil pomembno vlogo beneškega pristanišča ter s tem slavo in moč. V času Napoleonove Ilirije je Hvar izmenoma pripadal Avstrijcem, Francozom in Angležem, nato pa od leta 1813 do leta 1918 Avstriji.

Hvar ima bogato zgodovino in najboljšo zabavo

Mesto Hvar na istoimenskem otoku je poleg bogate zgodovine tudi priljubljena navtična destinacija. Vse, kar se ne dogaja na Hvaru, se dogaja le streljaj stran, na Paklenih otokih z mnogimi zalivčki in sanjskimi plažami. Položaj otoka v osrednji Dalmaciji je mnogokrat na poteh vseh, ki se odpravijo na jug ali na sever, kakor tudi med gosti z italijanskega polotoka. Da je bila to od nekdaj pomembna trgovska destinacija, dokazujejo mnoge trgovske poti, ki so v preteklosti vodile prav mimo Hvara. Z bogatim trgovanjem se je z roko v roki razvijala tudi umetniška in kulturna dediščina, kar dokazuje tudi znano hrvaško gledališče. Gledališče je žal bilo v obdobju našega obiska v obnovi. Prav njegov neobaročni izgled iz 19. stoletja pa je tako dobro ohranjen, da so ga umestili med deset najstarejših baročnih gledališč v Evropi.

Na Hvaru lahko vsakdo najde nekaj zase, za svojo dušo in telo. Hvar je v poletnih mesecih že zaslovel po dolgih, dobrih in norih zabavah. Privablja mlade, željne zabave, praktično z vsega sveta. Po dolgih nočeh se začne dan šele okoli opoldneva s srkanjem kave, nato z obveznim kopanjem na sosednjih Paklenih otokih, zvečer se pa začne s pozno večerjo in z lokalnimi dobrotami ter zaključi v Carpe Diemu in eni od diskotek Fortica ali Veneranda. Če smo pozabili iti po nakupih, bomo to storili naslednji dan v eni od lepo opremljenih trgovinic v mestu.

Ne smemo pozabiti tudi dejstva, da so na Hvaru pred kratkim praznovali smelo obletnico 140 let organiziranega turizma. Američani so Hvar spravili v prestižno družbo turističnih destinacij in najboljših krajev za zabavo, med katere sodijo: Las Vegas, Saint Tropez, Ibiza, Rio de Janeiro in Berlin.

Navtična destinacija Hvar